Austrija najavljuje tužbu protiv EU zbog proširenja mađarske nuklearne elektrane

Podijeli

Austrija je u ponedjeljak saopštila da planira tužiti Evropsku komisiju zbog dozvole Mađarskoj za proširenje nuklearne elektrane Paks, poručujući da nuklearnu energiju ne smatra prihvatljivim oblikom borbe protiv klimatskih promjena niti zajedničkim evropskim interesom.

Austrija graniči s Mađarskom i nema nuklearne elektrane, podsjeća Reuters.

“U vladi smo se saglasili da ima dovoljno razloga za tužbu (protiv Komisije)”, rekao je portparol austrijske ministrice za održivost Elisabeth Koestinger.

“Pomoć EU-a prihvatljiva je samo ako se bazira na zajedničkom interesu. Mi nuklearnu energiju ne smatramo održivim oblikom snabdijevanja energijom, niti odgovorom na klimatske promjene”, dodao je on.

Evropski regulatori odobrili su u martu prošle godine plan Mađarske o gradnji dva nova reaktora u nuklearnoj elektrani Paks, koji će biti izgrađeni uz pomoć ruskog Rosatoma. Brisel je u obrazloženju naveo da su mađarske vlasti pristale da sprovedu nekoliko mjera kako bi se sačuvala ravnopravna tržišna utakmica.

Dva nova bloka udvostručiće postojeći kapacitet postrojenja od 2.000 megavata. Mađarska želi započeti gradnju reaktora ove godine, a prvi blok trebao bi biti dovršen 2025. godine.

Rok za podnošenje tužbe Evropskom sudu pravde kojom bi se osporila odluka Evropske komisije je 25. februara, rekao je portparol.

U većini takvih složenih predmeta Evropski sud pravde do sada je odlučivao u korist Komisije.

Austrija je pokrenula sličnu tužbu protiv Evropske komisije 2015. godine zbog potpore britanskim planovima razvoja nuklearke Hinkley Point vrijednima 16 milijardi funti.

Hina