Dolaskom eSIMa nestaće i roming

Podijeli

Lideri na tržištu eSIM servera za pametne telefone i Internet stvari (IoT) ROCCO i UROS (Uni-Fi Roaming Solutions), objavili su istraživanje sprovedeno na globalnom niovu na temu eSIM u kontekstu međunarodnog rominga.

Zbog istraživanja su ROCCO i UROS sklopili partnerstvo te ujedinili saznanja koja imaju kako bi učinili nešto iznimno korisno za tržište kojim vladaju.

Njime će se i pomoći dokučiti kad bi bilo najbolje konačno predstaviti eSIM i započeti s pružanjem usluga u punom smislu te riječi. Brojke kojima se barata prikupljene su zahvaljujući odgovorima na ovu temu od strane 107 mobilnih i mrežnih operatera (MNO – Mobile Network Operators) iz 92 zemlje svijeta u oktobru i novembru prošle godine. Na osnovu njih postale su jasnije navike ne samo korisnika već i samih operatera kad je riječ o romingu. Uz sve to lakše će se zaobilaziti prepreke i odvijati procesi prilagođavanja.

Zaključak svega jeste da će eSIM u potpunosti “ukloniti” potrebu za romingom unutar tri do pet godina kad stigne na tržište, a trebalo bi da stigne kao standard u vrijeme kad i 5G mreža, što znači da oko 2020. godine.

S time se slažu i operateri, svjesni evolucije koja je stigla. Jer, IoT će donijeti promjene kakve želimo, a to je umreženost i konstantna povezanost. Gradovi će biti pametni i umreženi takođe, što znači da će svima dostupnost mreže biti nadohvat ruke, a samim time i sve usluge koje se na mreži nude. I tu stupa “na snagu” eSIM.

Dakle, eSIM u punom značenju jeste “embedded Subscriber Identity Module” ili u bukvalnom prevodu “ugrađeni pretplatnički identitetski modul”. S obzirom da je klasična SIM kartica sadržavala (i sadrži) informacije vezane uz korisnika, a pod njima se misli na njegov broj, ali i kontakte koji se na nju mogu sačuvati. U pravilu, riječ je o 250 kontakata. Taj segment se s eSIM neće mijenjati, ali zato će sve drugo biti promijenjeno iz temelja.

Konkretno, eSIM će biti unaprijed ugrađena u uređaj i neće trebati poseban prostor na uređaju, pouzdanije su i aktiviraju se u trenutku kad i uređaj, odnosno, kad se korisnik prebacuje na drugog operatera. To znači i da više neće biti problema kao dosad, ako ste imali uređaj s micro SIM karticom pa kupite novi s nano SIM karticom. Sve ide automatizmom i nekako korisnicima daje više slobode, baš kao i operaterima čije se poslovanje uvelike pojednostavljuje.

ICTbusiness.info