Dropbox ove godine probio led na berzi, čekaju se Uber i Airbnb

Podijeli

Velike i poznate internet kompanije posljednjih godina uglavnom odgađaju izlazak na berzu, a javna ponuda dionica Dropboxa, čija se vrijednost procjenjuje na oko 10 milijardi dolara, mogla bi biti jedna od najvećih takvih ove godine.

Kompanija iza internet servisa Dropbox u tišini je američkim regulatorima podnijela zahtjev za inicijalnu javnu ponudu dionica, otkriveno je ovih dana.

Dropbox, koji privatnim korisnicima i kompanijama pruža usluge čuvanja fajlova, tako bi se mogao naći na berzi možda već i prije aprila, procjenjuju neki mediji.

Izlazak na berzu i javna ponuda dionica najčešći su finalni korak u korporativnom razvoju brzorastućih internet i drugih sličnih kompanija visoke tehnologije. Takve kompanije se obično ispočetka, ponekad čak i kad još nemaju gotov proizvod, finansiraju tzv. preduzetničkim kapitalom. Brojne firme i fondovi koji upravo na taj način pomažu mladim tehnološkim kompanijama posluju u popularnoj američkoj Silicijumskoj dolini.

Ti finansijeri zauzvrat dobjaju vlasničke udjele u kompanijama, a mlade firme se mogu na taj način finansirati i razvijati godinama. Svaki takav krug finansiranja uključuje i valorizaciju kompanije prema kojoj se onda određuje koliki vlasnički udio će se ustupiti nekom investitoru, zavisno od iznosa njegovog uloga. Krajnji korak je obično izlazak na berzu i prodaja dionica javnosti kad investitori, ali i osnivači kompanije i njeni zaposleni, konačno imaju šansu unovčiti svoje vlasničke udjele, piše tportal.

Takve transakcije nerijetko su vrlo osjetljive i, uprkos željama i nadanjima investitora, jednom kad firma izlista svoje dionice na berzi, njihova cijena ne mora se kretati u pozitivnom smjeru. Izlazak na berzu velikih i poznatih internetskih kompanija, poput Facebooka, Googlea, Alibabe i drugih, obično je pratilo iznimno veliko zanimanje javnosti već i zbog vrijednosti samih transakcija koje su u nekim slučajevima premašivale i deset milijardi dolara.

Javna ponuda dionica Dropboxa dolazi u vrlo zanimljivom trenutku. Posljednja slična velika transakcija bio je izlazak na berzu tvrtke Snap Inc., koja se nalazi iza popularne aplikacije Snapchat, i to u martu prošle godine. Mada je javnu ponudu pratio veliki interes, kompanija i njezina dionica su nakon toga poprilično razočarale investitore. Nepunih šest mjeseci nakon javne ponude cijena dionice Snapa bila je za trećinu niža nego u javnoj ponudi, a nije se bitnije oporavila ni danas.

Brojke pokazuju da je broj inicijalnih javnih ponuda uglavnom podbacio posljednjih godina. Dok su u 2014. na berzu izašle čak 224 kompanije u sličnim transakcijama, u 2015. ta brojka je pala na 152, u 2016. na 98, a lani ih je na berzu izašlo tek 88. Sve to usprkos snažnom optimizmu na berzama.

Indeks Dow Jones Njujorške berze u posljednje dvije godine porastao je za više od 60 odsto, a ovih dana svakodnevno obara rekorde. Optimizam na tržištu obično je dobro okruženje za inicijalne javne ponude jer donosi i više novca kompanijama i dioničarima.

Neki se nadaju da bi javna ponuda dionica Dropboxa mogla biti svojevrstan okidač i drugim sličnim kompanijama da se odluče na takav potez. Procjenjuje se da u SAD-u postoji barem još stotinjak sličnih kompanija koje su u privatnim valuacijama procijenjene na više od milijardu dolara, a koje još uvijek čekaju povoljan trenutak za izlazak na berzu.

Među takvima se nalaze i vrlo poznate kompanije poput kontroverznog Ubera, koji korisnicima omogućuje ugovaranje taksi prevoza, kompanije Airbnb, preko čije se aplikacije može iznajmiti ili unajmiti smještaj širom svijeta, kao i Pinterest, društvena mreža koja služi za dijeljenje sadržaja pronađenih na internetu s prijateljima.

Još jedna kompanija koja bi mogla provesti ponudu dionica je i Spotify, popularni servis za emitiranje muzike preko interneta, čija se vrijednost procjenjuje na oko 8,5 milijardi dolara.

Dropbox je pak u jednom investicijskom krugu još 2014. godine procijenjen na 10 milijardi dolara. Podaci iz nekih medija govore da su fondovi i razne druge investicijske kompanije dosad u Dropbox investirali barem 600 miliona dolara, no kompanija koja je u jednom trenutku bila vrlo popularna i perspektivna već neko vrijeme s teškoćom opravdava procijenjenu vrijednost.