Facebook otvara centre za digitalno opismenjavanje u Evropi, nakon kritika da ne plaća porez

Podijeli
Facebook je u ponedjeljak najavio da će u Evropi otvoriti tri nova centra za digitalno opismenjavanje građana a njegov potez podudario se s nezadovoljstvom u Evropskoj uniji nastojanjima tehnoloških divova da smanje svoje poreske obaveze.

Centri će biti otvoreni u Špnaiji, Poljskoj i Italiji a u Facebooku najavljuju i 10 miliona eura ulaganja u Francuskoj preko tamošnjeg centra za istraživanje umjetne inteligacije, javlja Hina.

Facebook je već otvorio slične centre u zemljama poput Nigerije i Brazila.

“Ljudi strahuju da će ih digitalna revolucija pregaziti pa želimo ulagati u digitalno opismenjavanje kako bismo im omogućili stjecanje digitalnih vještina potrebnih za punopravno učestvovanje u digitalnoj ekonomiji”, kazala je za Reuters poslovna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg.

Centri će nuditi kurseve za digitalno i medijsko opismenjavanje i bezbjednost na Internetu grupama s ograničenim pristupom tehnologiji, uključujući stariju populaciju, mlade i izbjeglice.

U Facebooku planiraju da do 2020. godine obuče milion građana i vlasnika kompanija, uz klasične kurseve za 100 hiljada malih i srednjih preduzeća te internet kurseve za 250 hiljada kompanija.

“Apsolutno želimo pokazati ljudima da ulažemo na lokalnom nivou, ulažemo u tehnologiju, ulažemo u ljude”, poručila je Sandberg.

Najava se podudarila s raspravom zemalja Evropske unije o predlozima za pojačano oporezivanje multinacionalnih tehnoloških kompanija i optužbama grupe velikih zemalja da kompanije poput Amazona, Googlea, Applea i Facebooka pokušavaju da smanje svoje poreske obaveze preusmjeravanjem dobiti u zemlje s niskim poreznim opterećenjem, poput Luksemburga i Irske.

Manje članice, poput Malte i Luksemburga, poručuju da bi izdvojena incijativa EU-a na području reforme poreskog sistema oštetila njihovu ekonomiju i da bi išla na ruku konkurenciji.

Izvjestilac Evropskog parlamenta objavio je u prošlogodišnjem izvještaju da su zemlje EU-a u periodu od 2013. do 2015. godine zbog povoljnih poreskih aranžmana Googlea i Facebooka izgubile oko 5,4 milijarde eura poreskih prihoda.

U Evropskoj komisiji poručuju da građani moraju poboljšati svoje digitalne vještine kako bi se smanjila nezaposlenost i kako bi Evropa kreirala vlastitog digitalnog diva.