Kompanije sve više koriste društvene mreže

Podijeli
Broj preduzeća u Evropskoj uniji koja koriste društvene medije u stalnom je porastu, pa je tako u 2017. godini gotovo svaka druga firma koristila takav oblik komunikacije, pokazuju podaci Eurostata.

Naime, u protekloj godini 47 posto preduzeća u EU, od onih s najmanje deset zaposlenih koja su učestvovala u istraživanju, koristilo je barem jedan od različitih tipova društvenih medija, što je porast od 17 postotnih bodova u odnosu na 2013. godinu, navodi se u izvještaju evropskog statističkog zavoda.

Pritom su najrašireniji oblik takvih medija društvene mreže, poput Facebooka i LinkedIna, čiji udio na nivou EU iznosi 45 odsto.

Blogove i mikroblogove, na primjer Twitter, koristi 14 odsto preduzeća, a multimedijalne stranice za dijeljenje sadržaja, poput YouTubea, njih 16 odsto.

Od zemalja članica, najmanji udio preduzeća koja koriste društvene medije zabilježen je u Poljskoj, 27 odsto, zatim 30 odsto u Latviji, a 34 odsto u Bugarskoj.

S druge strane, po preduzetnicima koji su aktivni putem društvenih medija prednjači Malta sa 74 odsto, dok Danska, Irska i Holandija bilježe udio od po 68 odsto, stoji u izvještaju Eurostata.

U Hrvatskoj udio preduzeća koja koriste najmanje jedan društveni medij iznosi 45 odsto, jednako kao u Njemačkoj, a blago više nego u Italiji, koja bilježi 44 odsto.

Pritom u Hrvatskoj 41 posto prrduzeća koristi društvene mreže, blog ili mikroblog njih sedam odsto, a 13 odsto multimedijalne stranice za dijeljenje sadržaja. Samo jedan tip društvenog medija koristi njih 28 odsto, a udio onih koji imaju dva ili više tipova takvih medija iznosi 16 odsto.

Takođe, izvještaj Eurostata pokazuje da 71 odsto hrvatskih preduzeća ima internet stranicu, a 39 ofsto njih komunicira i putem internetske stranice i društvenog medija, dok je taj udio na nivou EU 44 odsto.

Udio preduzeća u EU koja se služe samo jednim tipom društvenog medija iznosi 26 odsto, a 21 odsto je onih koja koriste dva ili više oblika takvih medija.

Kako navodi Eurostat, 84 odsto prepduzetnika u EU koristi društvene medije za izgradnju imidža te promociju i prodaju proizvoda, a drugi važan razlog, kojeg takvim smatra više od 50 odsto poduzeća, je pribavljanje mišljenja klijenata i korisnika te odgovaranje na njihove upite.