Da li je online ubio štampu: Tiraži novina pali na nekoliko hiljada

Podijeli

Dok su se prije samo nekoliko godina najtiražniji crnogorski štampani mediji prodavali u desetinama hiljada primjeraka, sada je situacija drastično promijenjena – dvoje najprodavanijih novina zajendo jedva dosegnu prodaju od 10.000 primjeraka.

Do prije nekoliko godina, samo jedne novine su dostizale prodaju od 10.000 do 15.000 prodatih primjeraka a u “zlatno doba” štampe taj broj je izlazio i na 20.000. Sada sve četiri dnevne novine ne mogu da dosegnu ni polovinu tog rezultata.

Trend koji je teško pogodio štampane medije nije specifičan za Crnu Goru – ekspanzija elektronskih medija i društvenih mreža dramatično su promijenili medijsku sliku cijelog svijeta, pa je klasnična štampa izgubila svoje čitaoce – ne samo zbog cijene, već i zbog brzine širenja informacija.

Da li će štampa uopšte opstati

Na pitanje da li će i u kojem obliku štampani mediji opstati na tržištu, odgovor će dati – vrijeme. Mnogi od njih su već u dobrom dijelu prešli online, čime su proširili šanse da opstanu kao brend na tržištu, samo u drugom obliku. Ko se ne prilagodi, samo je pitanje vremena kada će postati dio papirne arhive. Odgovor na taj izazov može biti upravo kombinacija – štampa potpomognuta digitalnim izdanjima, kao što je slučaj sa crnogorskim “Vijestima”.

Na nedavnoj konferenciji u Beogradu je istaknuto da su digitalni mediji doprinijeli padu printa prije svega kod mlađe populacije. Na digitalu je, kako je istakao, bitna svaka sekunda i nerijetko se pojavljuju netačne informacije u želji da se bude prvi. To je šansa koju print treba da koristi kao prednost.

“U sjutrašnjem izdanju printa biće spakovano sve što se danas desilo, ali će se naći drugi ugao, kao i ekskluzivne priče, kako bi ljudi od 45+ dobili sažvakane informacije iz kojih će malo više da budu informisani na sve teme. Print može sedam, osam godina da ostane na ovom nivou”, smatra urednik Srpskog telegrafa Saša Milovanović.

Dejan Vukelić iz Telegrafa vidi samo prednosti digitalnih medija, ali ne i propast štampanih medija.

“Nijesam više mogao da podnesem tu glavobolju čuvanja priča za sjutrašnje izdanje. To je mukotrpan proces u kome se nadaš da ni jedan portal u tom trenutku, kao recimo Telegraf.rs, ne pusti to što si saznao. Želio sam poslovno i privatno da potpuno zaboravim na print”, objasnio je Vukelić i dodao:

“Mislim da štampani mediji treba da odustanu da pokušavaju da prodaju sadržaj. Mladim ljudima su dnevne novine nešto arhaično i ne razmišljaju da se informišu tim putem. Sličan je slučaj i sa televizijom. Ona će biti dio digitala. Digitalni mediji efikasnije i brže dolaze do svojih čitalaca, dok štampani čekaju da neko dođe do njih. Na digitalu odmah vidiš rezultat svog rada”

Gdje su mediji 2025. godine?

“Do 2025. godine će broj virala na digitalu morati da se smanji kao i napad push notifikacijama na čitaoce. Ljudski mozak neće moći da primi toliko informacija. Moraće vijesti da budu boljeg kvaliteta. Što se tiče printa jedno dva izdanja do tada će da nestane”, predviđa Milovanović.

Stjepanović je naglasio da svi moraju naći način kako da visokokvalitetno novinarstvo preživi “s obzirom na to da Facebook kao platforma plasira svakakve sadržaje što bi moglo da ugrozi kvalitet koji će biti plasiran u budućnosti”.

Sa prognozama je nešto oprezniji direktor Telegraf.rs, ali je, kako kaže, gotovo izvjesno da će desktop umrijeti prije printa.

“Javnost će se informisati putem mobilnog i u skladu sa tim, mijenjaće se i njihovo interesovanje za medijske sadržaje. Očekuje nas dodatna idiotizacija, sve manje će ljude zanimati politika, stvari i događaji koji utiču na njihov život, a sve više rijalitiji i neki paralelni svijet”, smatra on.

Jasmina Koprivica iz B92 se slaže sa time da će desktop “izumrijeti” i da će najvećeg skoka biti u mobilnom segmentu.

“Tehnologija utiče na sve. Možda to 2025. neće biti telefon, možda ćemo dobijati informacije putem sata, čipa u glavi…”, zaključila je Koprivica.