Prihodi Netflixa skočili za trećinu

Podijeli
Prihodi Netflixa u posljednjem tromjesečju 2017. dosegnuli su 3,3 milijarde dolara, 33 odsto više nego godinu dana prije, a kako je snažno porastao i broj pretplatnika na njenu uslugu internet televizije, cijena dionice Netflixa dosegnula je rekordne nivoe.
 
Usluge Netflixa mogu koristiti i korisnici u Crnoj Gori.

Prema u ponedjeljak objavljenom poslovnom izvještaju te kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit dosegnula je u proteklom tromjesečju 186 miliona dolara, gotovo tri puta više nego u istom razdoblju prethodne godine, javlja Hina.

Broj pretplatnika na usluge Netflixa porastao je u proteklom kvartalu za 8,3 miliona, oko dva miliona više nego što se očekivalo, pa ih sada ukupno u svijetu ima oko 117,6 miliona.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, u ponedjeljak je na Wall Streeta cijena dionice Netflixa skočila gotovo osam odsto i dosegnula rekordnih 245 dolara.

Stoga je tržišna vrijednost te kompanije po prvi put premašila nivo od 100 milijardi dolara.

Premda raste konkurencija Netflixu od strane Prime Videa, usluge internet televizije tehnološkog diva Amazon.coma, ali i nekih drugih kompanija koje najavljuju online ponudu, kao što je medijski div Walt Disney, iz kompanije poručuju da je protekli kvartal bio odličan i da se pokazuje kako se stvaranje originalnog sadržaja isplati.

Kada je osnovan 1997. godine, Netflix je nudio samo mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj cijeni, potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtjev.

Od 2013. godine kompanija je počela proizvoditi vlastite, originalne emisije, među kojima je jedna od najpoznatijih bila dramska serija “Kuća od karata”.

Netflix je poručio da će nastaviti povećavati investicije u stvaranje originalnog sadržaja, a smanjivati licencirane sadržaje.

U ovoj godini kompanija planira da uloži osam milijardi dolara u televizijske programe i filmove, od čega otprilike četvrtinu u vlastite originalne programe.

Na brzo širenje Netflixa u svijetu, koji svoju uslugu nudi u 190 zemalja, ukazuje podatak da je od 8,3 miliona novih pretplatnika u proteklom kvartalu, njih 6,36 miliona zadobio izvan SAD-a. Stoga je sada više od polovine svih pretplatnika Netflixa, njih 53 odsto, van SAD-a.