Šta ide na prodaju: Još nema plana privatizacije za ovu godinu

Podijeli

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore još nije objelodanio plan privatizacije za 2018. godinu a, kako saznaje Danas, dostavljanje predloga je u toku.

Sve, međutim, ukazuje na to da će se i u ovogodišnjem planu za privatizaciju naći ista preduzeća kao i prethodne godine. Javnost, ipak, najviše interesuje kada će, kome i pod kojim uslovima, biti prodata preduzeća od strateškog značaja za crnogorsku privredu, poput Luke Bar, Instituta “Simo Milošević” u Igalu, HTP Budvanska rivijera…

Luka Bar i Institut u Igalu izazivaju dodatnu pažnju, s obzirom na to da je za njih već raspisivano nekoliko tendera koji su poništeni.

Podsjećanja radi, prošle godine dosta se pisalo, i spekulisalo, zašto je poništen tender o prodaji 30 odsto državnog kapitala Luke Bar poljskoj kompaniji OLT. Iako su svi akteri ove transakcije bili uvereni da je to gotova stvar od prodaje akcija Poljacima – ipak se odustalo.

Predsjednik tenderske komisije Branko Vujović nedavno je izjavio da je privatizacija Luke Bar “otvoreno pitanje” i da je moguće da se ta kompanija ove godine ne nađe na spisku za privatizaciju. Nasuprot tome, ostala već pomenuta preduzeća, ali i Marina Bar, Montecargo, Institut za crnu metalurgiju i još neka, vjerovatno će biti ponuđena na prodaju.

Vujović je takođe potvrdio da je u planu valorizacija atraktivnih lokaliteta, poput Vranjine, Buljarice, Azre, Ade Bojane i još nekih, kako na jugu, tako i na sjeveru države, za koje su zainteresovani i strani investitori.

Pominje se i privatizacija crnogorskih aerodroma, mada tu najavu prati veliki otpor političara i stručnjaka, koji kao prihvatljiviji način privatizacije, pominju model javno-privatnog partnerstva.

 

Za Luku Bar, koja je sada u žiži poslovne javnosti, zainteresovani su i investitori iz Srbija. Srpski zvaničnici su u više navrata saopštavali da ne isključuju mogućnost kupovine akcija barske luke. Koliko je za srpske privrednike važna Luka Bar, i obratno, na to ukazuje i prezentacija potencijala te Luke, održana u decembru u Beogradu u organizaciji privrednih komora Srbije i Crne Gore. Menadžment LB je tada izrazio spremnost za unapređenje saradnje sa poslovnim partnerima iz Srbije. Sudeći prema izjavama rukovodstva Luke Bar veoma su zadovoljni poslovnim aranžmanom sa Fijatovom fabrikom u Kragujevcu.