Kupci mobilnih aplikacija potrošili 86 milijardi dolara

Podijeli

Aplikacije za mobilne uređaje nastavljaju donositi velike prihode developerima i svima koji su uključeni na to tržište, što se moglo vidjeti u prošloj godini po potrošnji od 86 milijardi američkih dolara.

Toliko su, naime, korisnici potrošili na mobilne aplikacije u 2017, a o koliko je mnogo novca riječ potvrđuje podatak da smo svjedočili povećanju potrošnje od 105 odsto u odnosu na 2015. godinu, piše ICTbusiness.info.

Nije to jedini rekord – prema App Annie je u prošloj godini preuzeto 175 milijardi aplikacija, što je rast od 60 odsto u odnosu na 2015. godinu. Uz to, podaci pokazuju da prosječni korisnik godišnje provede 45 dana služeći se aplikacijama, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na period otprije dvije godine.

Povećao se i prosječni broj aplikacija na uređajima pa ih korisnici sad imaju 80 dok na mjesečnom nivou koriste njih 40. Ali, trendovi u Japanu i Kini su nešto drugačiji po tom pitanju jer tamo u prosjeku korisnici imaju na mobilnim uređajima stotinu aplikacija i koriste ih takođe 40 na mjesečnom nivou kao i ostatak svijeta.

Kina je i dalje najveće trište za mobilne aplikacije jer korisnici tamo na svim platformama, a to uključuje Android i iOS operativne sisteme, provedu uz njih više od 200 milijardi sati, što je fascinantna brojka. Indija je druga na listi jer u prosjeku korisnici iz te zemlje provedu 50 milijardi sati uz aplikacije koje imaju na mobilnom uređaju.

Kineska industrija vezana uz aplikacije dostićiće u bližoj budućnosti 2,59 milijardi dolara vrijednosti, što teško da iko može nadmašiti. Ujedno, sve zajedno je dokaz koliko su mobilne aplikacije i dalje u trendu, a kroz cijelu 2016. provlačile su se razne prognoze koje su sugerisale da je tržište aplikacija stiglo do vrhunca te da jedino gdje može ići jeste prema dolje.

Novi podaci nam govore da su takve prognoze bile veoma pogrešne…