Povlašćenim proizvođačima isplaćeno 4,5 miliona eura

Podijeli

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prošloj godini isplaćeno 4,52 miliona eura, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

“Podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora počelo je 1. maja 2014. godine i u ovom periodu je isplaćeno povlašćenim proizvođačima na ime podsticaja 7,53 miliona eura”, kazali su Pobjedi iz COTEE-a.

Prema podacima COTEE-a, po osnovu podsticaja lani je najviše para, 2,12 miliona eura za vjetroelektranu Krnovo dobila kompanija Krnovo Green Energy, vlasništvo austrijske firme Ivicom Consulting i francuske kompanije Akuo energy. Kompanija Masdar iz Abu Dabija je prošle sedmice kupila 49 odsto akcija te vjetroelektrane.

Od vlasnika malih hidroelektrana najviše je dobila kompanija Hidroenergija Montenegro, 1,37 miliona eura, čijih šest mHE imaju status povlašćenog proizvođača. Radi se o mHE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama. Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera capital, čiji je osnivač Oleg Obradović. Obradović je ovlašćeni zastupnik Hidroenergije.

Kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje dobila 645.530 eura, Igma energy za mHE Bradavec i Piševsku rijeku dobila 223.530 eura, dok je kompaniji Synergy isplaćeno 153.120 eura, za mHE Vrelo. Osnivači Sinergya su Kia Montenegro, čiji je osnivač Željko Đuranović, zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković, zatim Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

U CRPS-u je navedeno da je rješenjem Osnovnog suda u Nikšiću od 26. juna određeno izvršenje protiv Vujadinovića kao izvršnog dužnika, pljenidbom i procjenom njegovog udjela. Vlasnik firme Igma energy je Igma Grand Igora Mašovića, dok su osnivači Kronora kompanije Kroling, Mont Hidro i Normal company