Vjetropark Krnovo: Silovit početak proizvodnje

Podijeli

Jedini crnogorski vjetropark Krnovo proizveo je u prvom mjesecu rada 14,193 megavat sati električne energije.

Prema podacima državne kompanije COTEE, u novembru je vjetropark, snage 72 megavata, ostvario najveći doprinos, od 26,5 odsto, državnoj proizvonji električne energije iz zelenih izvora, koja je u periodu od januara do novembra prošle godine iznosila 51,57 megavat sati.

Zahvaljujući Krnovu, novembar 2017. godine upisan je kao mjesec sa najviše proizvedene elektrilne energije iz obnovljivih izvora, sa snagom od 17,62 megavat sati. Drugi po redu je maj sa proizvodnjom 8,20 megavat sati.

Vjetropark na Krnovu je izgradila francuska firma Akuo Enerdži sa austrijskim Ivicomom, preko njihove crnogorske firme Krnovo Green Energy. Nedavno je u vlasništvo ušla i kompanija iz Dubaija, Masdar, sa udjelom od 41 odsto.

Arapi postaju suvlasnici vjetroparka Krnovo

Projekat je procijenjen na 120 miliona eura, od čega je 48,5 miliona finansirano kreditom od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD)

Akuo Energy je nedavno saopštio da je Crna Gora evropski lider po udjelu električne energije iz obnovljivih izvora od 40 odsto u ukupnoj proizvodnji.