Gorenje pod udarom Trampovih carina

Podijeli

S ciljem zaštite domaćih proizvođača, konkretno Whirlpoola, od inostranih konkurenata američki predsjednik Donald Tramp u ponedjeljak je uveo carine na uvozne mašina za pravnje rublja i solarne panele, a iz slovenačkog Gorenja kažu da će posljedice te odluke na kraju osjetiti kupci.

Nova mjera primarno je odmazda SAD-a južnokorejskim kompanijama Samsungu i LG Electronicsu, ali njene posljedice zahvataju i velik broj proizvođača iz svih dijelova svijeta, pa i Gorenje koje je na američkom tržištu prisutno s linijom mašina Asko, piše Poslovni dnevnik.

Turbulentna godina

U razgovoru za Poslovni dnevnik iz Gorenja su poručili kako je još nejasno koji će uređaji biti klasifikovani za dodatno carinjenje od 20 odsto na prvih 1,2 miliona uvezenih mašina te 50 odsto na sve iznad tog broja.

“Naš distributer u SAD-u detaljno će ispitati dokumentaciju te pripremiti analizu koja će pokazati koji će modeli sadašnjih i budućih setova proizvoda Asko biti zahvaćeni novim carinjenjem”, naveli su iz kompanije.

Budući da će uvođenje visokih američkih carina na uvoz mašina za pranje stranih proizvođača uticati na sve izvoznike u SAD, teško je predvidjeti kako će taj potez uticati na pojedinog proizvođača, ocjenjuju u Gorenju. Zaključuju da snažno povećanje uvozne naknade na strane proizvode znači i podizanje njihove cijene što američkim proizvođačima kućanskih uređaja omogućava konkuretentnu prednost, bez obzira na to što je u trećoj godini od stupanja uredbe na snagu najavljeno njeno smanjivanje.

Iza Gorenja je turbulentna godina, obilježena kako untrašnjim razmiricama tako i spoljnim faktorima poput povećanja cijena plastike, što je rezultiralo time da u drugoj polovini 2017. nijesu dostigli zadovoljavajući nivo ispunjenja finansijske obaveze prema povjeriocima.

Amerika važno tržište

Kraj 2017. godine dočekali su s četiri odsto više prihoda nego godinu ranije, 1,3 milijardi eura, i deveti kvartal zaredom su završili u plusu. Međutim, među svojim najvažnijim tržištima koja su im navedeno i omogućila su naveli upravo Ameriku.