Najveći energetski projekat EU: Električna veza između Španije i Francuske

Ilustracija

Evropska unija će osigurati 578 miliona eura za izgradnju električne veze između Španije i Francuske, što predstavlja najveću novčanu pomoć EU za neki energetski projekat do sada.

Projekat predviđa postavljanje 370 kilometara električnih kablova pod morem u Biskajskom zalivu zapadno od Pireneja. S obzirom na to da će se trenutna električna razmjena između država gotovo udvostručiti – na 5.000 megavata, kablima će Španija takođe „izbjeći“ prekomjerno povećanje udjela obnovljive energije. Istovremeno, ovim će biti riješeno jedno od uskih grla evropske električne mreže.

Evropska komisija ovom vezom takođe želi da smanji zavisnost evropskih zemalja od ruskog gasa i da lakše postigne postavljene klimatske i ekološke ciljeve.

„Samo potpuno integrirano tržište će poboljšati evropsku bezbjednost u pogledu snabdijevanja električnom energijom, okončati zavisnosti od pojedinačnih dobavljača i dati potrošačima veći izbor“, izjavio je evropski komesar za klimatske promjene Miguel Arias Canete.

On je dodao da će projekat okončati „izolaciju Iberijskog poluostrva“, jer su se Španci već dugo žalili da Francuska nije zainteresovana za poboljšanje električnog povezivanja, piše Indikator.ba.

januar 25, 2018 at 2:19 pm