Tramp će u Davosu pozvati na investiranje u Ameriku

Podijeli

Uz neizostavni političko-sigurnosni dio, poput saradnje u suzbijanju islamskog ekstremizma i sjevernokorejskog nuklearnog programa, ohrabrivanje ulaganja u SAD biće glavna tema sastanaka te obraćanja američkog predsjednika Donalda Trampa na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu.

Glavna zvijezda ovogodišnjeg skupa svjetske političke i ekonomske elite u snijegom zameteno švajcarsko skijalište dolazi danas.

Kako piše Reuters, predviđeno je da Tramp u četvrtak ima cjelodnevne sastanke te večeru s evropskim poslovnim ljudima, a u petak će održati govor te se naveče vraća za Ameriku. Ekonomski savjetnik Bijele kuće Geri Kon izjavio je za Reuters da će Tramp iskoristiti govor kako bi ohrabrio globalne kompanije da investiraju u SAD i profitiraju od smanjene stope poreza na dobit u nedavno odobrenoj poreznoj reformi.

Tramp će takođe naglasiti svoj politički smjer “America First” te zatražiti recipročnije trgovinske politike od američkih saveznika, dodao je Kon.

“Predsjednik će nastaviti promovisati pravednu ekonomsku konkurenciju i jasno izreći da ne može biti poštene i otvorene trgovine ako se države ne drže pravila”, kazao je Kon.

Međutim, Trampovo viđenje međunarodne trgovine već i prije njegovog dolaska u Davos izaziva snažne kritike svjetskih lidera.

Kako prenosi CNBC, lideri Brazila, Indije, Kanade i Italije u svojim su govorima u srijedu osudili zahtjev za protekcionističkom trgovinskom politikom koji dolazi iz SAD-a.

“Svi znamo da protekcionizam nije rješenje”, kazao je brazilski predsjednik Majkl Temer.

“Kada smo zatvoreni unutar sebe, zatvoreni smo za nove ideje, nove mogućnosti i ostajemo zatvoreni za efikasna rješenja zajedničkih problema”, kazao je Temer.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni izjavio je na WEF-u kako shvata želju SAD-a da se pobrine za interese američkog naroda, ali da se polemika o trgovinskoj pravednosti mora događati unutar okvira otvorenosti.