Za poljoprivredu 40 miliona eura

Podijeli

Vlada je danas usvojila Agrobudžet za ovu godinu, koji iznosi 39,95 miliona miliona eura.

Kako je saopšteno nakon sjednice, u diskusiji je posebno naglašeno da je, u skladu sa strateškim opredjeljenjima Vlade, Agrobudžet za ovu godinu veći po opredijeljenom iznosu i obuhvatniji po kriterijumima i uslovima za dodjelu podrške.

Dokument, kako je pojašnjeno, sadrži prikaz konkretnih mjera agrarne politike za pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima poljoprivrednih proizvođača i kooperativama.

„U cilju osiguranja dohotka poljoprivrednih gazdinstava, jačanja konkuretnosti crnogorske poljoprivrede, stvaranja boljih uslova života u ruralnim područjima, jačanja kapaciteta institucija, dostizanja EU standarda bezbjednosti hrane i jačanja sektora ribarstva“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je donijela i Program gazdovanja šumama za ovu godinu, za čiju realizaciju je Budžetom opredijeljeno 4,86 miliona eura.

„Programom su definisane mjere za gazdovanje šumama po obimu, vrsti i vremenu izvođenja, a sve sa ciljem obezbjeđivanja održivog gazdovanja i upravljanja ovim resursom“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da predviđene mjere treba da podstaknu konkurentnost u šumarstvu, poboljšaju uslove životne sredine, a posebno da utiču na unapređenje kvaliteta života stanovništva na ruralnom području.