Nova nadogradnja Firefoxa donosi znantna grafička poboljšanja

Podijeli

Mozilla je 23. januara predstavila svoj Firefox 58 internet preglednik poznatiji kao Firefox Quantum.

Specifičan je po tome što nudi bolji izgled pri samom surfovanju, veće brzine, veću efikasnost, uštedu energije i uopšteno moć kakva nije zabilježena na prethodnim verzijama. A, usudiće se reći u Mozilli, moć kakva se ne može vidjeti na konkurentskim internet preglednicima.

Dakle, ono što je najavljeno u novembru postalo je stvarnost i sad se svi skupa moramo uvjeriti jesu li sve specifikacije tačne ili su u Mozilli malo “nabildali” stvarnost kako bi izazvali pažnju (potencijalnih) korisnika. Ubrzo ćemo to doznati, a dotle se možemo baviti onime što iz kompanije tvrde, piše ICTbusiness.info.

Firefox Quantum obećava dvostruku brzinu u odnosu na Firefox prije osam mjeseci. U uporednim testovima brži je nego Chrome i troši manje memorije. Konkretnije, ukoliko imate Windows 10 PC, Firefox Quantum troši 30 odsto manje memorije nego Chrome. To je rezultat što Firefox konačno ne koristi samo jedno jezgro procesora nego sve što se nudi na računaru ili mobilnom uređaju. Ujedno, prioritet je prozor u kojem korisnik trenutno boravi, a ostali ulaze u “mirniji mode” sve dok se ne otvore, što štedi memoriju, ali i energiju.

Nadalje, kao vizualno osvježenje koristi Photon, veoma kompatibilan sa svim operativnim sistemima, kao i performansama uređaja na kojem se koristi. Uz to je brz, jednostavan i praktičan. Doslovno, sve vam je pred očima ili na dlanu. A i sve se može optimizovati onako kako vi sami želite. Takođe, unaprijed postavljen pretraživač u Kanadi, Hong Kongu i Sjedinjenim Američkim Državama je Google, što nije bio slučaj od 2014. U ostatku svijeta je ista stvar, osim za zemlje kao Rusija, Turska, Bjelorusija, Kazahstan gdje je pretraživač Yandex. U Kini je to Baidu.

Sve ovo dio je nečeg potpuno novog i potrebnog da bi na tržištu internet preglednika Firefox ponovno bio onako stabilan i moćan kao prije desetak godina. A to se može postići isključivo inovacijama, onima koje korisnici odmah prihvate i bez kojih ne mogu jer shvate koliko su dobre. Dakle, ponavlja se, kao Firefox 1.0 prije 13 godina.