Nurković: Imaćemo autoput u maju naredne godine

Podijeli

Radovi na prioritetnoj dionici prve crnogorskog autoputa, od luke Bar do granice sa Srbijom, na najtežem njenom dijelu od Podgorice do Mateševa, koje izvodi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja će graditi i Pelješki most, biće završeni po dogovoru, u maju 2019, izjavio je za Hinu crnogorski ministar pomorstva i prometa Osman Nurković.

Hrvatska je nedavno CRBC izabrala za izvođača izgradnje Pelješkog mosta dužeg od dva kilometra koji bi trebao zaobići teritoriju BiH i povezati sjever i jug zemlje.

Kineska ponuda od 2,08 milijardi kuna i rokom završetka od 39 mjeseci bila je povoljnija od onih austrijskog Strabaga i zajednice ponuđača koju su činile jedna italijanska i turska kompanija.

Nurković kaže da su u crnogorskoj vladi zadovoljni s kineskim parterima i njihovim saradnicima (podizvođačima) iz Crne Gore, regije i drugih zemalja, te kvalitetom rada i angažovanošću domaće radne snage, što potvrđuje njihova uvjeravanja da će čitav posao biti na vrijeme završen.

Crnogorski premijer Duško Marković nedavno je, obilazeći gradilišta, rekao da “radovi idu odlično, da je izvođač dobro koncipirao dinamiku te da je uvjeren da će dionica biti izgrađena i predana u predviđenom roku”.

“Ovo je, uz obnovu nezavisnosti 2006. godine, najznačajni projekt u istoriji Crne Gore”, kazao je Marković.

U ministarstvu saobraćaja ističu da je do sada završena glavnina najtežih radova, uključujući i ključne infrastrukturne objekte, od kojih su većina građevinski poduhvati sami za sebe, poput gotovo više od kilometra dugog i 180 metara visokog mosta “Moračica”, koji spaja dvije planine u kanjonu rijeke Morače, te probijanja više dvocjevnih tunela i gradnje drugih sličnih objekata.

Ugovorena cijena za projektovanje i izgradnju ove dionice je 809,6 miliona eura, a država kao investitor obavlja plaćanja izvođaču radova koji je odgovoran za odabir, kvalitet rada i plaćanje svojim podizvođačima.
Ova dionica duga je 41 kilometar, s 45 mostova i vijadukata i 32 tunela, a renomirana kineska firma CRBC gradi je uz finansijsku pomoć Exim banke, koja osigurava 688 miliona eura, odnosno 85 odsto ukupnih sredstava, dok s preostalih 15 odsto ili 122 miliona eura učestvuje država Crna Gora. Rok otplate kredita je 20 godina, uz poček od šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

CRBC-u do sada uplaćeno 347,5 miliona eura

Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru.

“Do sada je izvođaču radova isplaćeno 347,5 miliona eura, odnosno 43 odsto ugovorene vrijednosti, za avans i stvarno izvedene radove na terenu”, precizirao je ministar Nurković, dodajući kako je kvalitet radova na autoputu zaista dobra i u skladu s ugovorom.

Među angažovanim firmama, pored onih iz Kine, ima i onih iz Hrvatske, Italije, Švedske, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Danske, Češke, Mađarske.

Na autoputu je trenutno angažovano 3.048 radnika, od čega je 1.886 Kineza i 1.162 iz Crne Gore i regiona.

“CRBC planira uskoro da poveća broj inženjera i radnika na terenu kako bi ubrzala radove i ispoštovala rokove u gradnji ove dionice, uz isti kvalitet i poštovanje najviših sigurnosnih standarda”, najavio je glavni inženjer kompanije Vlatko Ćipranić za bilten Inženjerske komore.

Premijer Marković je rekao da se vlada uveliko bavi nastavkom gradnje, jer je cilj da odmah po završetku ove nastavi izgradnju ostalih dionica.

„Već sada stvaramo pretpostavke za nastavak gradnje. Krajem prošle godine je moj sastanak s kineskim premijerom Li Keqiangom završen saglasnošću da su obje države i vlade zainteresovane da po završetku prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare (granica sa Srbijom) bude nastavljena gradnja idućih dionica i to po modelu javno-privatnog partnerstva države Crne Gore i zainteresiranih kineskih kompanija”.

“Uspješna realizacija prve, najteže dionice, najbolja je preporuka za nastavak”, kazao je crnogorski premijer.