Pariz želi da postane najvažniji evropski finansijski centar, bankari traže niže poreze i olakšice

Podijeli

Pariz bi za nekoliko godina mogao preteći London i postati najvažniji finansijski centar u Evropi, ustvrdio je francuski ministar finansija Bruno Le Maire, iako naznake da će Britanija nakon izlaska zadržati relativno čvrste veze s Evropskom unijom zasada koče masovno preseljenje bankarskih poslova u kontinentalni dio kontinenta.

U razgovoru za Reuters na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu Le Maire je istaknuo prednosti preseljenja poslovanja u Francusku, izdvajajući snažan regulatorni okvir, reforme predsjednika Emanuela Makrona usmjerene na poboljšanje poslovnog okruženja i Pariz kao primamljivo mjesto za život.

“Imamo vrlo snažan regulatorni okvir”, naglasio je Le Maire. “Takođe smo preduzeli potrebne korake kako bismo bili atraktivniji za druge finansijske institucije iz cijelog svijeta”, kazao je on.

“Zato mislim da imamo najbolje šanse da sjutra postanemo evropski finansijski centar. Ne dominantan, već najvažniji centar”, pojasnio je francuski ministar finansija.

“Nakon Brexita pojaviće se novi lider”, poručio je on, prenosi Hina.

Pariz zajedno s Frankfurtom, Dablinom i Amsterdamom čini grupu gradova na Starom kontinentu koji žele privući poslove banaka iz londonskog Cityja, zainteresovanih za očuvanje sjedišta na evropskom jedinstvenom tržištu nakon izlaska Britanije iz EU u martu 2019. godine.

Za sada se čini da će ove godine preseliti tek mali broj poslova, budući da značaniji priliv bankara koče naznake da će Britanija zadržati relativno čvrste veze s EU.

U septembru prošle godine Reutersovo istraživanje, koje je obuhvatilo 123 kompanije, je pokazalo da će u slučaju da Britaniji bude uskraćen pristup zajedničkom evropskom tržištu u idućih nekoliko godina iz zemlje biti preseljeno ili će u inostranstvu biti kreirano nekih deset hiljada radnih mjesta u finansijskom sektoru.

To je u skladu s procjenom britanske centralne banke, iako su proteklih mjeseci pojedini bankari kazali da bi brojka mogla biti osjetno manja.

U istraživanju Reutersa, Frankfurt je osvojio poziciju najpopularnije destinacije za nova radna mjesta dok je Pariz završio na drugom mjestu.

U novembru je pak francuskoj prijestonici snažan vjetar u leđa dala odluka Evropske unije kojom je proglašena novim sjedištem Evropske agencije za banke (EBA).

Francuska vlada je ujedno pokrenula snažnu lobističku kampanju kako bi privukla banke iz Londona. Tako je francuski predsjednik u ponedjeljak, dan prije početka skupa u Davosu, ugostio u Versaju visokorangirane bankare i poslovne ljude kako bi im prikazao prednosti Pariza. Među zvaničnicima bili su izvršni direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein i Jamie Dimon, čelnik J.P. Morgana.

U Davosu su pak bankari pokazali suzdržanost, napominjući kako privlačnost glavnog grada Francuske narušavaju kruti zakoni o radu i relativno visoki korporativni porezi.

“Prije no što donesemo bilo kakvu odluku, želimo znati hoće li reforme koje je Makron najavio ostaviti traga”, kazao je neimenovani američki bankar za Reuters.

Francuski ministar finansija osvrnuo se u razgovoru za Reuters i na američku poresku reformu i smanjenje poreza na dobit, ističući da bi bilo pogrešno kada bi evropske zemlje uzvratile istom mjerom.

“To ne bi bio dobar odgovor. Dobar odgovor bilo bi poresko usklađivanje u Evropskoj uniji i evropskim zemljama članicama, posebno među 19 zemalja eurozone”, drži Le Maire.