Južni tok postaje Srpski tok

Podijeli

Preduzeće Južni tok, koje je formirano zbog projekta istoimenog gasovoda, uskoro će biti preimenovano u Srpski tok i sa novim imenom gradiće trasu za plavi energent od Bugarske do Srbije.

Zbog ovakvih planova, Srbijagas će se, kako piše Blic, zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 miliona eura, a taj novac je namijenjen za dodatno uvećanje kapitala. Tako će umjesto gašenja kompanije, koja je formirana 2011. godine zajedno sa ruskim Gazpromom, zbog izgradnje Južnog toka, ona biti finansijski osnažena i ponovo aktivirana.

Drugim riječima, Srpski tok će se pojaviti u svojstvu glavnog izvođača radova druge trase gasovoda Turskog toka, odakle bi od 2019. godine trebalo da se Srbija snabdijeva. Iz srpskog čvorišta gas koji prolazi ispod Crnog mora će se isporučivati i za druge zemlje jugoistočne Evrope jer ukrajinska trasa neće više biti u funkciji. Zato se i novim zaduživanjem Srbijagasa uvećava kapital preduzeća Južni tok, koje se u APR vodi pod imenom South Stream Serbia AG.

Izvor Blica iz Srbijagasa tvrdi da su preimenovanje kompanije kao i njeni novi zadaci dogovoreni između državnog rukovodstva Rusije i Srbije. On dodaje da će i ruski Gazprom izdvojiti određena finansijska sredstva u potporu firme Srpski tok.

“Još nijesu precizno definisane cifre, ali procjene su da bi gasovod kroz našu zemlju koštao nešto više od 100 miliona eura. Evropska unija je prebacila u srpski budžet 49,7 miliona eura i te pare su na računu Ministarstva finansija. Uskoro bi trebalo da se prebace na račun preduzeća Južni tok. Inače, i u finansijskim dokumentima preduzeća Južni tok za 2018. godinu definisano je da će do sada uložena sredstva biti preusmjerena za gradnju alternativnog gasovoda”, kaže izvor Blica.

Pored toga, navodi, jasno stoji da je “rukovodstvo društva (firme South Stream) ocijenilo da će vlasnici nastaviti s daljim finansiranjem rada društva putem dodatnih uplata kapitala”.

U Srbijagasu se za sada sve ovo drži u tajnosti, ali je jasno da ovim zaduživanjem zarad uvećanja kapitala ćerke firme su postignuti dogovori o uključivanju Srbije u ruske gasovodne projekte. Ono što se zna to je da je predsjednik Aleksandar Vučić insistirao da sada ruska strana da garanciju da će završiti alternativni gasovod, što nije bio slučaj sa prvobitnim projektom Južnog toka, kaže taj izvor.

Stručnjaci tvrde da je dobro što se pokreću aktivnosti kako bi se izgradio alternativni gasovod.

“Dobro je što će Srbija biti na trasi Turskog toka. Dobro je i što su izgleda postignuti dogovori sa Gazpromom da Srbija postane čvorište za gas iz Turskog toka i za druge zemlje jer će tako naša država ubirati takse umjesto Mađarske. Važno je da se što prije krene u realizaciju, jer decembar 2019. godine je blizu. Nije važno ime preduzeća koje će to raditi, već da se što prije počne sa radovima da ne bismo došli u situaciju da zbog tehničkih pitanja imamo zastoj u snabdijevanju gasom”, kažu iz Udruženja za gas.