Ernst&Young: Region ove godine očekuje talas spajanja i preuzimanja

Podijeli

Revizorsko-konsultantska kompanija Ernst&Young (EY) objavila je rezultate istraživanja Capital Confidence Barometer za 2018. godinu u kojem je čak 99 odsto izvršnih direktora iz centralne i jugoistočne Evrope izrazilo optimizam o kretanjima na tržištu spajanja i preuzimanja.

Uprkos političkoj i ekonomskoj neizvjesnosti u Evropskoj uniji, više od polovine ispitanika (56 odsto) planira aktivan ulazak u nove transakcije, a 79 odsto ih očekuje nastavak ekonomskog rasta.

U istraživanju je učestvovalo više od 140 izvršnih direktora iz centralne i jugoistočne Evrope, a koji su posebno naglasili kako u 2018. godini očekuju stabilan rast korporativnih prihoda, bolju dostupnost kredita i efikasnije vrednovanje kapitala na globalnom i lokalnom nivou, piše SEEbiz.

Prema istraživanju koje EY provodi od 2009. godine, 22 odsto ispitanika istaklo je upravo aktivnosti spajanja i preuzimanja te zajednička ulaganja i saveze kao priliku za širenje svog poslovanja i rast.

„Rezultati ovog istraživanja pokazuju kako je porastom optimizma u pogledu ekonomskih i finansijskih uslova stvoreno idealno okruženje za širenje poslovanja i stvaranje novih vrijednosti. U odnosu na naša istraživanja u proteklim godinama, primijetan je porast broja čelnih ljudi koji su iskazali spremnost sprovođenja aktivnosti spajanja i preuzimanja u ovoj godini, što je posebno ohrabrujuće”, rekla je Lena Habuš, vođa EY odjeljenja savjetovanja pri poslovnim transakcijama.

Prihvatanje izazova preduslov su razvoja

Istraživanje, čiji je cilj procjena nivoa povjerenja kompanija u ekonomske pokazatelje, otkriva da izvršni direktori iz centralne i jugoistočne Evrope kao glavne izazove poslovanja navode uticaj digitalne tehnologije i transformaciju poslovnih modela (27 posto) te porast konkurencije u vidu kompanija iz drugih sektora (26 posto). Firme nastoje proaktivno pristupiti tim izazovima kroz strateško zapošljavanje i ciljano osposobljavanje te pripremu zaposlenih za tehnološke promjene.

Čak 43 odsto ispitanika smatra kako će širenje dijaloga i uključivanje svih učesnika u raspravu postati ključno za definiranje uspješnog procesa širenja poslovanja. Govoreći o izazovima i okolnostima na tržištu, 80 odsto izvršnih direktora svoja bi ulaganja usmjerila u telekomunikacije, 70 odsto njih bi ulagalo u tehnologiju, dok bi 69 odsto ispitanih ulagalo u biomedicinske projekte, a s geografske tačke gledišta voljni su ulagati u SAD, Grčku, Tursku, Češku i Rumuniju.