Firme međusobno duguju 563 miliona eura

Podijeli

Međusobna dugovanja privrednika na kraju prošle godine su bila 563 miliona eura, pokazuju najnoviji podaci Centralne banice (CBCG). Na godišnjem nivo ta cifra je umanjenja za 65,8 miliona eura.

Kada je riječ o broju izvršni dužnika ta cifra nije na godišnjem nivou zabilježila pad, već je porasla sa 15.430 na kraju decembra 2016. godina na 16.224 izvršna dužnika na kraju prošle godine.

Nelikvidnost privrede je jedan od važnih problema sa kojim se suočava crnogorska ekonomija i ona je išla uzlaznom putanjom od 2009. godine, pa do kraja 2016. godine, a svi pokušaji države, privrednika i bankara da se problem riješi do danas nisu dali rezultat. Iako posljednjih godinu dana je nelikvidnost smanjena za oko 65,8 miliona eura ona i dalje predstavlja značajni problem crngorske ekonomije.

Privrednici su više puta isticali da su međusobna dugovanja mnogo veća od onih koja su zvanično prijavljena. Kao bitni faktori u pokušaju da se riješi taj problem stalno se pominju bolja ekonomska situacija na globalnom tržištu, priliv stranih investicija, novi plasmani banaka, ali i poboljšana efikasnost pravosudnog sistema, prije svega brže spro vođen je prinudne naplate i stečajnog postupka.

CBCG je u preporukama Vladi za vođenje ekonomske politike u ovoj godini predložila da detaljno analizira uzroke dugotrajne nelikvidnosti privrede i pripremi predlog svih raspoloživih mjera za prevazilaženje identifilcovanih uzroka i rješenje problema nelikvidnost. Ta preporuka se ponavlja već nekoliko godina, ali je ranije predlagano da se to pitanje rješava u trouglu CBCG, Vlada i privrednici.