Telekomi u regionu sve više traže prihode izvan osnovne djelatnosti

Podijeli

Prema novom istraživanju analitičke kuće IDC, telekom kompanije u srednjoj i istočnoj Evropi počinju povećavati prihode od klasičnih telekomunikacijskih usluga. Premda  prihodi od osnovnog poslovanja rastu, firme u spomenutoj regiji sve više prihoda počinju ostvarivati od drugih djelatnosti koje nijesu usko vezane uz telekom ponudu.

Trenutno gotovo svi inkumbenti u regiji nude razne IT usluge, poput usluga zakupa servera, sigurnosti i usluga u oblaku (cloud). Takvi operateri u Hrvatskoj, Mađarskoj i Poljskoj otišli su i korak dalje pa danas na tržištu učestvuju kao ponuđači usluga distribucije u plinskoj i električnoj mreži.

Širina ponude raste širom regije, a nude se vlastiti TV sadržaji pa čak i vođenje punionica za električne automobile. Zbog toga, predviđa IDC, prihodi od ne-telekom djelatnosti nastaviće rasti do 2021. godine.

Podaci iz studije pokazuju da su servisi izvan osnovnog telekom poslovanja, u ukupnim prihodima jedanaest inkumbenata iz regije, u 2016. iznosili prosječno 15 odsto. Takođe, ističu kako ulazak u nove poduhvate nije jednosmjerna ulica.

“Telekomi šire poslovanje i rade dodatne investicije u obećavajuće segmente koji ne predstavljaju njihov ‘core-business’. No, isto tako i izlaze van iz poslovanja koje se ne pokaže dovoljno isplativim. Mogućnost dinamične potražnje za prilikama koje se nude na tržištu obično predstavljaju razliku između uspješnih i neuspješnih telekoma”, ističe Krešimir Alić iz IDC-a.

Baš kao u 2017, i ove godine se očekuje nastavak rasta spomenutih prihoda telekomunikacionih kompanija, najviše zahvaljujući ulaganjima u energetiku, usluge, ICT usluge i prodaju terminalne opreme.

Segment potrošačke elektronike bi, s druge strane, trebalo da zabilježi veliki pad zahvaljujući odluci rumunskog inkumbenta koji će zatvoriti svoju internetsku trgovinu.

Stope rasta u srednjoročnom bi razdoblju trebalo da budu ‘zdrave’ te će ih pogoniti prodaja terminalne opreme, u prvom redu pametnih telefona, a veliki doprinos će dati i ulaganje u razne poslove koji nijesu usko vezani uz telekomunikaciono tržište.

ICTBusiness