Agri Europe: Jedina kompanija u Srbiji koja je dobila kreditni rejting za poslovanje iz domena agrara

Podijeli

Jedna od najpoznatijih agencija za kreditni rejting, Standard and Poor’s, dodijelila je preliminarni dugoročni korporativni kreditni rejting BB- srpskoj poljoprivrednoj kompaniji Agri Europe Cyprus, sa stabilnim izgledima.
U izvještaju S&P je navedeno da su poljoprivredne aktivnosti srpske kompanije Agri Europe Cyprus generisale prihod od 639 miliona eura 2016. godine.

Glavne aktivnosti ove kompanije su proizvodnja šećera i poljoprivrednih kultura. Agri Europe pripada srpskoj grupaciji koja ima diverzifikovano poslovanje, uključujući bankarstvo i hotelijerstvo.

„Agri Europe ima dominantnu poziciju na domaćem tržištu, strukturu sa niskim operativnim troškovima i visoku profitabilnost u poređenju sa regionalnim konkurentima. Predviđamo pozitivan slobodan gotovinski tok u periodu 2018-2019. godine, od oko 60-80 miliona eura. Naše je mišljenje da će ova grupacija uspjeti da smanji stepen kreditne zaduženosti po S&P-u EBITDA sa 4,5 u ovoj godini na oko 3,5 puta u 2019. godini. Kompaniji Agri Europe dodjeljujemo preliminarni korporativni kreditni rejting BB-. Stabilni izgledi odražavaju naš stav da bi struktura nižih operativnih troškova, visoka profitabilnost od šećera i kontrolisani kapitalni izdaci trebalo da podrže generisanje slobodnog gotovinskog toka u 2018. godini“, navodi se u izvještaju S&P.

“Izuzetno smo zadovoljni ocjenom BB –, s obzirom na to da je, prema ocjeni ove agencije, rejting Republike Srbije na nivou BB. Kompanija Agri Europe, pod čijim okriljem posluje MK Group, je jedina kompanija u Srbiji koja ima kreditni rejting za poslovne aktivnosti iz domena agrara koje sprovodi u Srbiji. Ovo je izuzetan uspjeh za Agri Europe i potvrda da poslujemo po evropskim standardima.

Poslovne aktivnosti započeli smo prije više od 30 godina, a danas smo konkurentni na svjetskom nivou”, prokomentarisao je rezultate izveštaja Miodrag Kostić, predsjednik Borda direktora Agri Europe, pod čijim okriljem posluje kompanija MK Group.

Promo