Volkswagen više nije prvi u svijetu po broju prodatih vozila

Volkswagen (Ilustracija)

Nissan Motor prodao je lani rekordnih 5,82 miliona automobila, a francuski proizvođač Renault SA 3,76 miliona.

Mitsubishi ih je prodao 1,03 miliona, pa je tako ta grupa u 2017. ukupno prodala oko 10,61 milion lakih vozila, javlja Hina.

Zajedno su ta tri proizvođača automobila premašila rekordnu Volkswagenovu prodaju od oko 10,53 miliona prodatih lakih vozila, istisnuvši ga sa čelne pozicije u svijetu. Volkswagen uključuje i brendove Audi, Škoda, Seat i Porsche.

Toyota Motor bila je 2016. godine druga u svijetu s 10,2 miliona prodanih vozila, a ta brojka ne uključuje teške kamione Hino Motorsa.

Lani je, pak, prema nedavno objavljenim podacima, Toyota prodala 10,35 miliona vozila, pa je skliznula na treće mjesto najvećih svjetskih proizvođača.  

Mnogi proizvođači pokušavaju povećati prodaju kako bi imali koristi od ekonomije veličine i smanjili troškove u uslovima ogromnih ulaganja potrebnih za razvoj automobilske tehnologije nove generacije, uključujući autonomne automobile, autobuse, električna vozila i nove usluge mobilnosti.

To je fokus grupe Renault-Nissan i ključni motiv za Nissana, kada je u 2016. godine stekao kontrolni udio u manjem konkurentu Mitsubishi Motorsu.

Predsjednik Renault-Nissana Carlos Ghosn obećao je da će iskoristiti veliki broj prodatih automobila kako bi udvostručili uštede do 2022. godine na 10 milijardi eura, temeljem povećanja godišnjeg obima prodaje na 14 miliona vozila.

Renault, Nissan i još neki proizvođači automobila žele koristiti više standardiziranih dijelova vozila i konsolidirati proizvodne platforme, sa svrhom smanjenja troškova istraživanja i proizvodnje i povećanja profitabilnosti.

I Toyota ima sličan pristup, a paralelno je udružila snage s Mazdom i Suzukijem kako bi kontrolisali troškove razvoja i marketinga električnih automobila i drugih novih tehnologija.

januar 31, 2018 at 9:49 am