Bolja infrastruktura povući će cijeli region naprijed

Podijeli

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je u Sofiji da je infrastrukturno povezivanje u saobraćaju, kao i u energetici, najbolji način da se region što brže razvija i približi EU.

Mihajlovićeva je, nakon sastanka sa ministrima u Vladi Bugarske nadležnim za saobraćaj, informacione tehnologije i komunikacije i za regionalni razvoj i javne radove Ivajlom Moskovskim i Nikolajem Nankovim, najavila nove infrastrukturne projekte.

“Sljedeći veliki infrastrukturni projekat koji počinjemo ove godine i koji će nas bolje povezati sa Bugarskom je modernizacija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, sa izgradnjom obilazne pruge oko Niša”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je na sastanku bilo riječi i o uklanjanju nefizičkih barijera zaključivanjem novog sporazuma o željezničkom saobraćaju, kojim će biti uspostavljen zajednički željeznički granični prelaz Dimitrovgrad-Dragoma.

Prema njenim riječima, time bi bilo skraćeno vrijeme čekanja putnika i robe, koje je u posljednje vrijeme povećano na osam do devet časova, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Među temama razgovora bila je i cijena roming usluga između Srbije i Bugarske, gdje postoji inicijativa da se radi na njihovom smanjenju, navodi se u saopštenju.

Ministri Moskovski i Nankon na sastanku su izrazili snažnu podršku Bugarske, koja trenutno predsjedava EU, bržoj integraciji zapadnog Balkana u EU.

Mihajlovićeva je na kraju posjete položila vijenac na Srpsko vojničko groblje u Sofiji, istakavši da Srbija ne zaboravlja heroje koji su dali živote za slobodu.

Ona je vijenac položila na spomenik na kojem je uklesano “Ovdje počivaju SRPSKI HEROЈI poginuli 1912. i 1913. godine i pomrli u ropstvu od 1915. do 1919. godine”.