Kina ima korisnika interneta više nego Evropa stanovnika

Ilustracija (Digital Trends)

Broj korisnika interneta u Kini, već najviši na svijetu, još je porastao za 5,6 odsto u 2017. da bi krajem decembra iznosio 772 miliona osoba, što je više od broja stanovnika Evrope, objavile su vlasti.

Ukupno 55,8 odsto od 1,4 milijarde Kineza sada se smatra korisnicima interneta, objavio je u srijedu u saopštenju Centar za informisanje o internetu (CNNIC), vladino tijelo, piše SEEbiz.

Kina je tako dobila 41 milion korisnika interneta u godinu dana, istaknuo je CNNIC, što je više od cjelokupnog stanovništva Kanade.

Posebno je omiljen mobilni internet: približno 753 miliona Kineza, ili 97,5 odsto korisnika interneta upotrebljava smartphone za pristup webu.

Peking drastično ograničava lokalni internet blokirajući pristup iz Kine brojnim stranim internet stranicama – Facebooku, Instagramu, Googleu, YouTubeu, Twitteru, kao i brojnim zapadnim medijima, cenzurišući strogo sadržaje na društvenim mrežama i kineskim stranicama.

Komunistički režim koji je pokrenuo ambiciozan plan „Internet Plus“ svejedno otvoreno računa na razvoj snažne digitalne ekonomije, ohrabrujući inovativne start-upove i stalnu eksploziju e-trgovine.

Broj korisnika interneta koji kupuju on line skočio je za 14,3 posto u 2017. na oko 533 miliona potrošača, gotovo 68 odsto korisnika koji kupuju putem smartphonea.

februar 1, 2018 at 11:01 am