Deutsche Bank zaključio 2017. godinu s gubitkom

Podijeli

Najveća njemačka banka Deutsche Bank objavila je u petak da je zbog poreske reforme u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zaključila 2017. godinu s gubitkom, iako manjim nego u godini ranije.

Prošle godine je banka sa sjedištem u Frankfurtu poslovala s neto gubitkom od 512 miliona eura. U godini ranije zabilježili su neto gubitak od 1,4 milijarde eura.

Prihodi su im pali 12 odsto na 26,4 milijarde eura.

U stavci dobiti prije oporezivanja banka je zabilježila pozitivan rezultat, od gotovo 1,3 milijarde eura. U prethodnoj godini bilježili su gubitak prije oporezivanja od 810 miliona eura, prenose agencije.

“Samo zbog troška vezanog za američku poresku reformu na kraju godine bili smo prisiljeni ubilježiti godišnji gubitak nakon oporezivanja”, naglasio je u saopštenju izvršni direktor John Cryan.

“Smatramo da smo čvrsto krenuli putem generisanja rasta i viših prinosa uz nastavljenu disciplinu po pitanju troškova i rizika”, dodao je Cryan.

U banci su se nadali da će 2017. godine zabilježiti pozitivan poslovni rezultat nakon više godina gubitaka povezanih s temeljitim procesom restrukturiranja i nizom pravnih sporova.

Planove su im pomrsile Sjedinjene Američke Države, snizivši krajem godine stopu poreza na dobit, što je kratkoročno nepovoljno uticalo na Deutsche Bank budući da se s poreskom stopom smanjila i poreska olakšica vezana s finansijskim teškoćama.

Početkom januara u banci su prognozirali da će poreska reforma na duži rok pozitivno uticati na njihove rezultate budući da će prosječna poreska stopa u njihovom globalnom poslovanju u cjelini od ove godine kliznuti na 30 odsto, piše Poslovni dnevnik.