Makron povoljnim otpremninama smanjuje javni sektor, može li tako i Crna Gora?

Makron (Reuters)

Nekim javnim službenicima u Francuskoj mogle bi se ponuditi povoljne otpremnine, u vrijeme kada predsjednik Emanuel Makron pokušava progurati plan za smanjenje javne uprave u jednoj od država s najvećim javnim izdvajanjima na svijetu.

Govoreći prvi put od Makronovog izbora u maju prošle godine o tome kako namjerava smanjiti javnu administraciju, premijer Eduard Filipe rekao je da se vlada neće ustručavati protresti javne službe, čak i ako bude otpora.

„Nema sumnje da ćemo povrijediti neke osjećaje, neke situacije na koje smo navikli“, rekao je Philippe.

„No, ne možete popravljati državu, imati visoke ciljeve bez svijesti o tome da ponekad morate prodrmati i promijeniti neke od tih situacija“, dodao je on, prenosi Hina.

Ministar finansija Žeral Darmanin je istakao da bi se moglo ići na plan nuđenja povoljnih otpremnina, ali pojedinosti nije naveo. Sindikati i ljevičarski političari kritikuju takvu politiku.

„Ovaj prikriveni plan masovnih otpuštanja u javnom sektoru nije dobar za oporavak tržišta rada u zemlji koja se još bori s masovnom nezaposlenošću“, rekao je Luk Fare iz sindikata UNSA.

Makron je u kampanji najavio da mu je cilj u idućih pet godina smanjiti broj javnih službenika za 120.000, uključujući 50.000 u vladinim službama.

Više od 5,5 miliona ljudi prima platu iz državnog budžeta, uključujući vladine agencije, lokalne uprave i javne bolnice.

Crna Gora nalazi budžetu

Prema posljednjim podacima, više od 40.000 zaposlenih u Crnoj Gori je „na budžetu“, odnosno radi u državnim institucijama.

Ako se tome doda broj penzionera i građana koji žive od raznih vrsta socijalne pomoći i uporedi s brojem zaposlenih u privatnom sektoru, dolazimo do porezne informacije da mnogo više ima onih koji crpe novac iz budžeta nego onih koji ga realno stvaraju.

Takav nepovoljan odnos se, u najvećoj mjeri, pripisuje partitokratiji, odnosno, partijskom ili ortačkom zapošljavanju.

Kada bi se bilo koja vlast usudila da riješi taj veliki problem crnogorske ekonomije suočila bi se s velikim nezadovoljstvom prije svega u svojim redovima. Zbog toga ne treba imati iluzije da će se neka nova garnitura u budućnosti zaista posvetiti tom problemu na način kako to zamišlja aktuelni francuski predsjednik za svoju zemlju.

Investitor.me

februar 2, 2018 at 8:34 am