Nvidia i AMD gube podršku gejmera zbog haosa koji izazivaju kriptovalute

Podijeli

Rastuće cijene kriptovaluta su tokom proteklih mjeseci prouzrokovale i da grafičke karte iz gornjeg segmenta, kompanija Nvidia i AMD, porastu tokom posljednjih godinu dana. Iako ovo djeluje kao dobra vijest za dva proizvođača, slabe zalihe i visoke cijene grafičkih karti značajno utiču na ključne gejming korisnike.

Džimi Tang iz GameSpota je nedavno istakao da “zbog haosa koji izazivaju kriptovalute, što izaziva povećanje cijena grafičkih karti, sada nije nikako dobar trenutak za kupovinu GPU-ova”.

Tang je istakao da Nvidijin GTX 1080 Ti GPU, koji ima preporučenu cijenu od 700 dolara, sada ima prosječnu maloprodajnu cijenu od 1350 dolara. GTX 1080 (preporučena cijena od 550 dolara) ima cijenu od 1100 dolara. AMD-ov top model RX Vega 64 ima cijenu od 1500 dolara, što je tri puta više od preporučene cijene od 500 dolara.

Krajem januara, analitičar kompanije Shrout Research je za CNBC izjavio da “tržište kriptovaluta konzumira dostupnost grafičkih karti i u takvom stanju male su šanse da neki PC gejmer pronađe grafičku kartu na zalihama, a još manje da je kupi po očekivanoj cijeni”. On upozorava da gejmeri i entuzijasti odlažu nadogradnju svojih sistema, što može štetiti i drugim proizvođačima komponenti, od procesora do matičnih ploča.

Sugeriše se takođe da Nvidia i AMD ne bi trebalo da uzmu PC gejming tržište “zdravo za gotovo”, s obzirom na to da bi se gejmeri u svakom trenutku mogli odlučiti za moćnije konzole (poput nedavno objavljenog Xbox One X modela, čija je cijena samo 499 dolara).

Nvidia je nedavno vendorima preporučila da se fokusiraju na gejmere i entuzijaste, a ne na rudare kriptovaluta, kada je prodaja grafičkih karti u pitanju. AMD za sada nije direktno reagovao na probleme koje stvaraju visoke cijene i pomama za GPU-ovima za rudarenje.

Nvidia i AMD će najvjerovatnije pokušati da problem riješe proizvodnjom većeg broja čipova, međutim, većinu grafičkih karti proizvode eksterni proizvođači, koji imaju i sopstvena uska grla u proizvodnji. Još jedan problem je što velike farme za rudarenje često kupuju ogromne količine grafičkih čipova direktno iz kineskih fabrika, prije nego što se oni pojave u prodaji na tržištu. Takođe, manji rudari kupuju veće količine grafičkih karti kada one konačno stignu u maloprodaju, čime gejmere forsiraju da kupuju GPU-ove po značajno uvećanim cijenama kod nekih preprodavaca.

Ukoliko se nastavi rast cijena kriptovaluta, problem bi mogao biti još veći za Nvidiju i AMD. Kompanije bi mogle imati značajno smanjenu prodaju ključnih gejming GPU modela, jer gejmeri odlažu nadogradnju ili kupuju jeftinije konzole, a ovo će na kraju imati uticaja i na prihode dvaju kompanija.

fool.com/benchmark.rs