Hrvatska je BiH i Srbiji najznačajniji trgovinski partner

Ilustracija

Hrvatska je i u 2017. zadržala prvo mjesto među državama koje su na popisu vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine sa značajnim povećanjem postotka i uvoza i izvoza u poređenju s 2016, ali je u stopu prati Srbija s očiglednim pretenzijama da preuzme vodeće mjesto, podaci su koje je u ponedjeljak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

BiH je u protekloj godini iz Hrvatske uvezla roba u vrijednosti od 2,96 milijardi konvertibilnih maraka (KM), odnosno 1,514 milijardi eura, dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku dostigao vrijednost od 1,326 milijardi KM odnosno 678 miliona eura.

Među robama koje Hrvatska izvozi u BiH dominiraju naftna ulja i električna energija, a slijede šećer, čokolada i pivo.

BiH u Hrvatsku najviše izvozi struju te sirovi aluminijum, drvo, sjedišta i tkanine.

U poređenju s 2016, uvoz iz Hrvatske u BiH povećan je 16,18 odsto, a izvoz iz BiH u Hrvatsku za čak 30,38 odsto.

Statistika pokazuje kako je pokrivenost bosanskohercegovačkog uvoza iz Hrvatske izvozom roba u 2017. iznosila 44,7 odsto.

Drugi najveći vanjskotrgovinski partner BiH je Srbija, s vrijednošću uvoza odnosno izvoza tek nešto manjom nego u slučaju Hrvatske, a slijede Njemačka, Italija i Slovenija.

Srbijanski izvoz u BiH u 2017. je bio vrijedan 2,5 milijardi KM, odnosno 1,3 milijarde eura, dok je BiH izvezla u Srbiju roba u vrijednosti od 1,1 milijardi KM odnosno 591 milion eura.

EU najznačajniji grupni trgovinski partner BiH

Članice Evropske unije zajedno su najznačajniji skupni trgovinski partner Bosni i Hercegovini, jer ta zemlja na tržište Unije plasira više od 70 odsto svog izvoza vrijednog oko 5,8 milijardi eura, a istodobno s EU realizuje 67,4 odsto uvoza čija je vrijednost u protekloj godini bila oko 9,4 milijarde eura.

Vanjskotrgovinski deficit BiH u 2017. bio je na nivou od 3,6 milijardi eura, što je 61 odsto pokrivenosti uvoza izvozom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako je veoma važno to što se Hrvatska i Srbija posljednjih godina intenzivno takmiče za poziciju najznačajnijeg trgovinskog partnera BiH.

„Brojke pokazuju koliko su nam značajna ova dva susjeda“, kazao je Šarović novinarima dodajući kako na tom planu vidi „ogromnu perspektivu“.

Istakao je kako se BiH po prvi put približava iznosu od 15 milijardi eura vanjskotrgovinske razmjene, dodajući kako se tokom 2018. i očekuje dostizanje te vrijednosti.

Poseban značaj Šarović daje jačanju trgovine s članicama EU, a izrazitu priliku vidi u izvozu aluminijuma te u osvajanju tržišta pilećeg mesa, za šta su se proizvođači iz BiH nedavno kvalifikovali.

„Uvjeren sam da za tri godine možemo dostići granicu od 70 odsto pokrivenosti uvoza izvozom“, kazao je Šarović novinarima uz ocjenu kako bi to u bosanskohercegovačkim uslovima bilo „fantastično postignuće“ pa bi se time ekonomija u BiH mogla svrstati u red stabilnih.

Šarović je ipak upozorio kako će sve zavisiti od političke i opšte stabilnosti u zemlji, jer to bitno utiče na stanje privrede.

februar 5, 2018 at 1:52 pm