Njemačka nije tako sigurna da će Crna Gora i Srbija u EU ući 2025. godine

Podijeli

Dan uoči predstavljanja strategije Europske komisije u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, njemačka vlada je umanjila očekivanja brzog pristupanja ovih zemalja Evropskoj uniji.

”Jasno je da ovi kandidati moraju sprovesti još cijeli niz reformi. Tako nečeg poput automatskog ulaska u Evropsku uniju po prethodno definisanom datumu neće biti”, rekao je portparol njemačke vlade Steffen Seibert, prenosi Hina.

On je naglasio da je vlada u Berlinu uvijek isticala potrebu davanja perspektive članstva zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, ali uz ispunjavanje uslova.

Portparol ministarstva vanjskih poslova naglasio je u ponedjeljak kako je pred zemljama ove regije još mnogo posla vezanog za temeljne reforme pravosuđa, konkurentnosti te regionalne saradnje.

”Prije svega se prije ulaska u Evropsku uniju moraju riješiti bilateralni problemi”, rekao je portparol, očigledno aludirajući na odnose Beograda i Prištine.

Prije toga je njemački demohršićanski političar i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk, rekao kako je spomenut termin ulaska Srbije i Crne Gore 2025. samo ”okvirni” datum koji bi trebalo da reformskom procesu da ”novu dinamiku”.

Komesar Evropske komisije za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han predstaviće u utorak u Evropskom parlamentu strategiju u vezi s napretkom zemalja Zapadnog Balkana na putu prema Evropskoj uniji.