Državni budžet u suficitu prvi put nakon deset godina

Podijeli

Budžet Crne Gore prošle godine je, prvi put nakon decenije, ostvario suficit, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija.

“Suficit tekućeg budžeta iznosi 17,9 miliona eura ili 0,43 odsto bruto domaćeg proizvoda. On je rezultat primjene mjera fiskalne konsolidacije i povećane ekonomske aktivnosti, koja je uticala na rast prihoda za 78,9 miliona u odnosu na 2016. godinu”, objasnili su iz Ministarstva.

Kapitalna potrošnja je bila 255,5 miliona eura i veća je za 190,7 miliona zbog intenziviranja radova na autoputu, prenosi Pobjeda. Deficit budžeta iznosio je 197,6 miliona eura ili 4,7 odsto BDP-a, kada se izuzme otplata duga, a sa njim deficit je iznosio 237,6 miliona ili 5,7 odsto BDP-a.

Iz Ministarstva su naveli da to ukazuje da je ostvareni deficit niži od procijenjenog iz fiskalne strategije do 2020, koja je predviđala 5,9 odsto. Tokom prošle godine država se zaduživala isključivo za refinansiranje duga i gradnju autoputa, dok je tekuća budžetska potrošnja finansirana iz izvornih prihoda.