Nafta ispod 67 dolara

Podijeli

Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 67 dolara pod pritiskom pada tržišta dionica širom svijeta, koji je uticao i na cijene obveznica, robe i na vrijednost kriptovaluta.

Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila 66 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,96 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 55 centi nižoj cijeni, od 63,60 dolara.

Američka tržišta dionica zabilježila su u ponedjeljak najveći pad od kraja 2011. godine, što su neki tumačili kao zdravu korekciju cijena nakon oštrog rasta u prošloj godini. Nakon što se potres proširio i na azijska i evropska tržišta dionica, među trgovcima je zavladala nervoza, koja se očitovala u skoku pokazatelja oscilacija na najviše nivoe u više godina, prenosi Hina.

“Zabava je službeno završena, djeco”, zaključili su analitičari Rabobanka. “Sve izraženije oscilacije bolan su podsjetnik za neke ulagače da nema jednosmjernih špekulacija”, dodali su oni.

Podrhtavanje se osjetilo i na naftnim tržištima, iako osjetno blaže, što neki objašnjavaju pravilom prema kojem su cijene u terminskim ugovorima s bližim rokovima isporuke nafte znatno više nego u onima s isporukom u daljoj budućnosti.

Dodatni pritisak na cijene nafte generiše i sezonski uslovljena slabija potražnja rafinerija zbog početka radova na održavanju.

“Valja ipak imati na umu da bi globalna potražnja za naftom ove godine trebalo da rastr zdravim tempom, da se Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih 10 partnera izvan OPEC-a impresivno disciplinirano pridržavaju svojih kvota te da održavanju ravnoteže u jednačini ponude i potražnje pomaže i geopolitika”, poručuje Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

“Zato je uprkos tome što se raspoloženje preokrenulo u negativnom smjeru i što u neposrednoj budućnosti valja očekivati niže cijene, potencijal za pad cijena ipak ograničen”, drži on.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 65,70 dolara, što znači da je pala za 1,35 dolara u odnosu na kraj prošle sedmice.