EU traži da restorani nude i vodu s česme, ne samo flaširanu

Ilustracija

Nakon što su proteklih 20-ak godina javne česme u gradovima gotovo potpuno uzmakle pred flaširanom vodom, sad Evropska unija želi okrenuti taj trend te vodu opet tretirati kao javno dobro dostupno besplatno svima i uvijek.

Naime, Evropska komisija je protekle sedmice predložila izmjenu pravila o kvalitetu vode za piće kojima bi se, ako budu prihvaćena, od država EU članica tražilo da poboljšaju pristup pitkoj vodi za sve građane.

A to, između ostalog, znači da bi se Evropljanima trebalo osigurati da vodu iz slavine, sigurnu za konzumaciju, mogu popiti i na gradskim ulicama i u javnim zgradama, kao i da se u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima podstiče konzumacija vode iz slavine.

EU je izračunala da bi građanima Unije u džepovima ostalo 600 miliona eura godišnje više, a koje sad troše na flaširanu vodu.

Nije zanemariv ni ekološki učinak s desetinama miliona plastičnih boca manje. Zanimljivo je da ovakvu inicijativu u Hrvatskoj javno podržavaju i proizvođači flaširane vode ističući da se radi o komplementarnim sistemima, a ne o konkurenciji. Tako Jasna Čačić, direktorica Ekonomsko interesne zajednice proizvođača pića Hrvatske (GIUPPH) ističe da bi u kontekstu povećane učestalosti dijabetesa i pretilosti pristup vodi, bez obzira na to radilo se o vodi iz slavine ili iz boce, treba biti olakšan.

„Voda u boci prikladna je za sve one koji žele zdravo piće u odgovarajućem pakovanju i koje mogu ponijeti sa sobom. Vode u boci i vode u slavini se razlikuju po kvalitetu. U Evropi 97 odsto prodate vode u boci čine prirodne mineralne vode, s udjelom od 84 odsto, te prirodne izvorske vode s udjelom 13 odsto, koje dolaze iz zaštićenih podzemnih izvora, mikrobiološki su sigurne bez dezinfekcije, pune se na izvoru i ne smiju se hemijski tretirati“, kaže direktorica GIUPPH-a.

Dodaje da potrošači cijene prirodnost mineralnih i izvorskih voda te da moraju imati i mogućnost da biraju vode na osnovu uusa i sadržaja minerala koji se u njima prirodno nalaze.

Poslovni dnevik

februar 7, 2018 at 9:27 am