Kopač: Drugi blok TE Pljevlja je neisplativ

TE Pljevlja

Izgradnja drugog bloka Termoelektrane TE Pljevlja ne bi bila isplativa, ocijenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice EZ, Janez Kopač i dodao bi bi se, ukoliko postoji ekonomska računica, taj projekat ipak mogao realizovati.

On je danas na sastanku sa članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kazao da sumnja da bi se investicija u novu termoelektranu na ugalj isplatila.

“U Crnoj Gori ne vidim neku ekonomsku računicu za drugi blok. Nema potrebe za nečim takvim i sumnjam da bi to bilo rentabilno. Ako se nađe investitor koji bi ušao u takvu investiciju, onda mora napraviti računicu da li se to isplati. Ako dokaže da ona postoji, onda neka se gradi”, rekao je Kopač, prenosi Mina business.

Kopač je naveo da prvo treba ekološki sanirati postojeći blok TE.

“Što se tiče prvog bloka ekološki ga treba sanirati i pošto je već amortizovan vjerovatno može opstati na tržištu tu negdje na ivici rentabilnosti”, smatra Kopač.

On je podsjetio da se Kosovo nedavno odlučilo za izgradnju nove termoelektrane sa računicom da će proizvodna cijena biti oko 80 eura za megavat sat MWh.

„Tržišna cijena je u srednjoj Evropi oko 40 eura za MWh i nema nikave računice. Pošto oni to planiraju da izgrade sa državnom garancijom, nadam se da neće ići u taj projekat jer će zemlja bankrotirati”, poručio je Kopač.

On je kazao da je izvoz struje profitabilan ali iz jeftinijih elektrana, a to su danas samo hidroelektrane.

“Termoelektrane nijesu jeftine, samo stare koje su već amortizovane još su jeftine, ali sve što je novo ili rekonstruisano to je skupo”, tvrdi Kopač.

On je danas članovima Odbora predstavio godišnji implementacioni izvještaj Sekretarijata EZ za prošlu godinu, u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru.

Kada je u pitanju oblast električne energije, Kopač je rekao da će Crna Gora, kada se završi podvodni kabl s Italijom, “biti drugačije spojena”.

“To će sa sobom donijeti brzu potrebu da se crnogorsko tržište električne energije u nekom pogledu integriše sa nekim od susjednih. Samostalno niko ne može na dugi rok preživjeti u regiji, ni najveći”, smatra Kopač.

februar 7, 2018 at 8:50 pm