Korisnik tužio T-Mobile zbog krađe kriptovaluta

Podijeli

Kompanija T-Mobile našla se na udaru pravnih poteškoća, budući da je jedan korisnik odlučio da je tuži.

Tužba je podnijeta zbog propusta u sigurnosti zahvaljujući kojima su napadači uspjeli da pristupe njegovom nalogu, te ukradu kripto-novčiće u vrijednosti od nekoliko hiljada dolara, piše PC Press.

Carlos Tapang iz države Vašington optužio je T-Mobile zbog toga što su napadači uspjeli da pristupe njegovom nalogu u novembru prošle godine. Hakeri su tom prilikom otkazali njegov mobilni broj, te ga premjestili na AT&T nalog kojim su upravljali, a kompanija nije uspjela da sanira ovaj incident sve do sljedećeg dana, kada je broj vraćen korisniku.

Kada su preuzeli kontrolu nad njegovim brojem, napadači su uspjeli da promijene lozinku na jednom od naloga za čuvanje kriptovaluta, te ukradu 1.000 OmiseGo (OMG) tokena, kao i 19,6 BitConnect jedinica.

Napadači su potom ukradene kriptovalute zamijenili za 2,875 bitcoina, te ih prebacili na svoj nalog. U tom trenutku jedan bitcoin je vrijedio 7.118 dolara, te su hakeri tom prilikom ukrali oko 20.466 dolara.

U tužbi se navodi da je T-Mobile odgovoran za krađu, budući da je trebalo da implementira PIN kod u okviru naloga žrtve, što prije navedenog incidenta nije učinjeno.