Soroš odustao od investicije u Sloveniji

Podijeli

Investitor i milijarder George Soros odustao je od kupovine slovenačkog Tuša.

Prema tvrdnjama TV Slovenija, Soros, koji se za Tuš takmičio preko fonda Quantum Strategic Partners, povukao se zbog kontinuirane uloge vlasnika Mirka Tuša u kompaniji.

Nijedan od ponuđača u prelaznom roku nije se na kraju odlučio da podnese ponudu kako bi zadovoljio očekivanja banaka povjerilaca.

Internet portal Siol navodi da je proces prodaje, iniciran od grupe banaka povjerilaca sa više od polovine potraživanja od Tuša početkom 2016. godine, tako završio bez izbora kupca.

Bankarski konzorcijum predvođen NLB-om, uključujući Abanku, SID banku, Gorenjsku banku i Hetu, tražio je kupca za oko 300 miliona eura potraživanja u grupi Tuš.

Sredinom prošle godine, engleski fond Anacap Financial Partners ostao je jedini potencijalni kupac, ali je tražio 60% popusta na potraživanja. Kao rezultat toga, većina banaka se povukla iz daljih razgovora.

Kako je dodao Siol, Tuš je već počeo da pregovara sa bankama i drugim povjeriocima o novom ugovoru o finansijskom restrukturisanju, koji bi omogućio niže kamatne stope na kredite.