Digitalni portiri u bečkim hotelima

Ilustracija

Najprije su počeli aerodromi da koriste „Self-Check-in“ sistem a nedavno su i bečki hoteli napravili mjesto za „Alexu“ – to su pametni roboti koji odgovaraju gostima na pitanja ili obavljaju prijem gostiju.

„U koje vrijeme je doručak?“, „Do kada se mora napustiti soba?“ Ova i slična pitanja gosti mogu izgovoriti i ubrzo dobiti odgovore. Hotel „Zeitgeist” kod bečke glavne željezničke stanice već ima u upotrebi digitalnog portira po imenu „Gustaffo“.

Hotel testira virtuelnog asistenta kao dodatnu ponudu od decembra 2017. godine. „Gustaffo“ nudi gostima sve informacije u vezi sa hotelom a postavljena pitanja može i da analizira. Tako vlasnici hotela mogu da saznaju šta gosti najčešće pitaju tj. koje informacije treba učiniti još jasnijim. Iza svega toga stoji digitalni sistem „Alexa”.

Bečko startap preduzeće „Gustaffo“ prenosi digitalne hotelske usluge na pametne telefone. Konkretno radi se o internet stranici koja izgleda kao aplikacija. „Gustaffo“ nudi informacije o hotelu na različitim jezicima. Putem internet strane može se pozvati i sobna posluga, naručiti taksi ili rezervisati restoran.

U Beču za sada dva hotela nude takvu uslugu: hotel „Zeitgeist“ i „Arcotel Donauzentrum“. Hotelijeri smatraju da će ova novost u hotelima svakako biti sve više u upotrebi ali da nikako neće zamijeniti zaposlene. Mnogi gosti žele da im se neko obrati, dok drugi vole sve sami da obave putem interneta.

Biznis i finansije

februar 8, 2018 at 4:39 pm