Ko će upravljati Lukom Kotor

Podijeli

U kompaniji Luka Kotor su u toku pripreme za primjenu zakonske regulative koja se odnosi na buduću koncesiju nad operativnom obalom i lučkim akvatorijumom, saopštio je potpredsjednik kotorske Opštine, Milivoje Samardžić.

On je kazao da se za dugoočekivanu koncesiju pribavljaju potrebni planovi i dozvole kako bi u kompaniji, u većinskom vlasništvu grada, bili spremni za tender i gazdovanje njegovim najznačajnijim resursom.

„Pripremaju se plan štićenih objekata i procjena plana bezbjednosti, kao dio budućeg plana bezbjednosti na području luke Kotor, što je sastavni dio dokumentacije za učešće na tenderu. U kompaniji to rade vrlo stručno i detaljno i mislim da će kvalitet obezbijediti dobijanje koncesionog prava”, rekao je Samardžić za Radio Kotor.

On smatra da u političkoj javnosti i kod građana i dalje u većini važi nepodijeljen stav da Luku Kotor ne treba dati nekom drugom na gazdovanje, već da taj resurs, koji dovodi na stotine kruzera i stotine hiljada gostiju godišnje, treba ostaviti Kotoru.

Samardžić je najavio da je moguća i kvalitetnija valorizacije risanske luke.

„Iz Morskog dobra, sa kojim imamo jako dobru saradnju, obavijestili su da su napravili novi plan luka za bijelu flotu, gdje je ušla i risanska, do sada luka za teretne brodove. Da bi to bilo obezbijeđeno planira se pontonsko mulo sa 120 vezova, dok bi za građane i dalje ostao onaj dio luke gdje već vezuju barke”, kazao je Samardžić.

On je ocijenio da bi valorizacija risanske luke na novi način značila mnogo za turizam i razvoj tog dijela Opštine Kotor.

„Volio bih da stigne ozbiljan investitor, a rezultat valorizacije luke osjetilo bi se i na privođenje namjeni Doma kulture nakon skoro 40 godina. Bio bi to i podsticaj za vlasnike hotela Teuta da rade, kako bi što prije primli nove goste”, poručio je Samardžić.