Mercator u problemu: Prodaju nekretnine da izmire dug

Podijeli

Slovenačkim medijima je potvrđeno da će Mercator pokušati smanjiti svoj dug monetizacijom svojih nekretnina, s obzirom da duguje 850 miliona eura.

Mediji prenose da je na listi za prodaju 16 nekretnina, od čega planiraju prihod oko 320 miliona eura duga.

Plan prodaje nekretnina poznat je vanrednoj upravi Agrokora, vlasniku Mercatoraa a u Hrvatskoj će se pokušati prodati četiri nekretnine, od kojih je najpoznatija lokacija u Radničkoj Ulici u Zagrebu u kojoj posluje flagship Konzum, trgovina koja je uvrštena među 15 najboljih prodajnih lokacija mješovitog asortimana u svijetu.

Prodaja nekretnina u kojima posluju trgovine ne znači ništa za poslovanje Konzuma koji je ionako najmoprimac u tom prostoru, piše Poslovni dnevnik.

Umjesto Mercator dugoročni najam plaćaće nekom drugom vlasniku. Pokušaće se prodati i nekretnine u Splitu, Rijeci i Puli, osam nekretnina u Sloveniji te nekretnine u Srbiji i Bosni.

Na popisu za prodaju je i Mercator Šiška u Ljubljani, još jedna flagship lokacija. Prikupljanje novca prodajom nekretnina klasični je primjer pokušaja sanacije dugova jer se u pravilu dogovara sell&leaseback aranžman po kojem se nekretnine uglavnom prodaju nekom nekretninskom fondu zbog instant finansijske injekcije, a istovremeno se ugovara dugoročni najam od deset do dvadeset godina nakon kojih se nekretnina vraća u ruke prodavača.

Riječ je o relativno skupom obliku zaduživanja. Nekretnine su glavna imovina Mercatora.

Od ukupno gotovo 1,7 miliona kvadratnih metara površine kojima upravlja u Sloveniji i na inostranim tržištima u vlasništvu ima gotovo tri četvrtine.

Mercatorove nekretnine su knjigovodstveno procijenjene na 1,5 milijardu eura. Ideja monetizacije nije nova jer je i Ivica Todorić u 2016. nakon iskustva monetizacije Konzumovih nekretnina, pokušao prodati i Mercatorove objekte kako bi sanirao enorman dug.

U nekoliko navrata i to u periodu od 2007. do početka 2016. ugovarao je iste aranžmane za nekretnine Konzuma i Žitnjaka, a kroz ugovore je prikupio više od 300 miliona eura, a u posljednjem ugovoru oko pola milijarde kuna.