Sedam znakova da nikada nećete biti bogati

Suprotno popularnom uvjerenju da „svi imaju istu mogućnost da ostvare bogatstvo“, milioner koji je bogatsto stekao sam, Steve Siebold, ne misli tako.

Postoje znakovi upozorenja koje bi trebalo obavezno da izbjegavate. Iako niko ne može da predvidi budućnost, postoje izbori koji neće voditi do bogatstva, piše Business Insider aa prenosi BizLife.

Naglasak stavljate na štednju a ne zarađujete dovoljno.

Štednja je ključna ako želite da se obogatite, ali zarada je ta koja određuje štednju.

„Mase su toliko fokusirane na sakupljanje kupona, uštedu i skromno življenje da propuštaju glavne prilike,“ kaže Sibold, i dodaje da ako želite da razmišljate kao bogati, prestanite da brinete koliko trošite već se fokusirajte da zarađujete više.

Kupujete stvari koje ne možete da priuštite.

Ako živite iznad svojih mogućnosti, nećete se obogatiti. Čak i da zarađujete više, ili dobijete povišicu, ne opravdava kupovinu luksuznih stvari. „Nijesam kupio svoj prvi luksuzni sat ili auto sve dok moj biznis kao i invensticije nijesu počele da rastu i postaju sigurne,“ napisao je milioner Grant Cardone.

Živite nečiji drugi san, ne sopstveni.

Ako želite da budete uspješni, morate da volite to što radite – to znači da odredite i živite svoju strast. Mnogi jure san svojih roditelja, žele da ispune njihove ambicije. Ali, kada radite ono što ne volite, vi nijeste srećni. To će se zatim reflektovati i na posao.

Rijetko izlazite iz zone komfora.

Ako želite da gradite bogatstvo, budete uspješni ili krenete napred, trebalo bi da se naviknete na nesigurnost i nelagodnost. Bogati ljudi obično pronalaze udobnost u nesigurnosti. Sibold piše da su „fizička, psihička i emotivna udobnost primarni ciljevi načina razmišljanja srednje klase. Potreba za udobnošću može da bude razorna. Bogati rano uče da im bude udobno kada rade u stanju stalne neizvjesnosti.“

Ne znate kako da usmjerite svoju ušteđevinu.

Novac se neće samo pojaviti – morate da radite da biste zaradili. Prije nego što uopšte počnete da gradite bogatstvo, morate da imate jasan cilj prije nego što napravite finansijski plan da biste dostigli cilj.

Vizija je sve. Šta želite da budete, kako to da postignete – ukratko: ŠTA želite. To uvijek morate da znate.

Prvo trošite a onda štedite ono što je ostalo.

Kada primite uplatu, sklonite u stranu, na primjer 10% zarade. Tako ćete naučiti da živite bez tog dijela, i sami diktirate koliko ćete uštedjeti.

Vjerujete da je postati bogat izvan vaših mogućnosti.

„Prosječna osoba vjeruje da je biti bogat privilegija kojom su nagrađeni samo srećnici,“ Sibold je napisao. „Istina je, u kapitalističkim zemljama, imate sva prava da budete bogati ako ste voljni da pravite velike vrijednosti za druge.“
Počnite da se pitate „Zašto ne ja?“, piše Sibold. Razmišljajte „na veliko“, imajte viziju, bogati imaju velika očekivanja.

februar 8, 2018 at 11:21 am