Vol Strit i dalje nestabilan, indeksi pali

Podijeli

Na Vol Stritu su u srijedu brrzovni indeksi pali, nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cijena dionica, dok se tržište pokušava oporaviti od oštrog pada početkom sedmice.

Dow Jones oslabio je 19 bodova ili 0,08 odsto, na 24.893 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,50 odsto, na 2.681 bod, a Nasdaq indeks 0,9 odsto, na 7.051 bod.

U većem dijelu jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području, dok se tržište smiruje nakon što su u petak i ponedjeljak cijene dionica potonule više od 6 odsto, prenose agencije.

No, pred kraj trgovanja indeksi su popustili i završili u minusu.

„Očito je, mnogi su ulagači zabrinuti i nervozni. Ko zna šta nam donosi sjutrašnji dan? Stoga neki ulagači samo čekaju priliku da se povuku s tržišta, pa čim cijene malo porastu, zaredaju nalozi za prodaju”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u Wedbush Securities.

Većina analitičara i idućih dana očekuje nestabilno trgovanje jer niko nije siguran u kojem će smjeru tržište krenuti.

Da li je pad tržišta u ponedjeljak, najveći u više od šest godina, bila samo zdrava korekcija cijena prije njihovog novog uspona ili će berzovni indeksi dodatno pasti.

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svjetskih ekonomija – od SAD-a i Kine, do eurozone i Japana – dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena poreska reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

No, s druge strane, ulagači se plaše jačanja inflacije, što bi moglo izazvati brži tempo povećanja kamata američke centralne banke Fed.

Plaše se, takođe, da je tržište dionica precijenjeno, s obzirom da njime već devet godina vladaju ‘bikovi’ i da su posljednjih mjeseci berzovni indeksi gotovo neprestano dostizali rekordne nivoe.

„Sada, kada su svi na ivici nerava, napeti, za očekivati je povećana nestabilnost, pa mogu slijediti i veći skokovi i dublji padovi indeksa”, kaže Alan Lancz, predsjednik u kompaniji Alan B. Lancz & Associate.

A na evropskim berzama cijene dionica juče su porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,93 odsto, na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,60 odsto, na 12.590 bodova, a paridki CAC 1,82 odsto, na 5.255 bodova.