Kinezi svakako dolaze, dočekajmo ih spremni

Podijeli

Piše: Siniša Malus, SEEbiz

Kineskih turista u Hrvatskoj lani je bilo oko 200 tisuća. Kad bismo pošli samo od te brojke, mogli bismo reći – ništa značajno u odnosu na 15,5 milijuna turističkih dolazaka koliko ih je u Hrvatskoj bilo prošle godine.

No, kad se govori o potencijalu koje kinesko turističko tržište pruža Hrvatskoj, tada nam se otvara čitav ocean prilika. Potencijali koje pruža kinesko tržište neizmjerni su. Recimo, jedan od podataka kaže da samo 10 posto kineskih državljana ima putovnice. U idućim godinama stotine milijuna “novih” Kineza dobit će priliku za inozemna putovanja.

Upravo je to razlog što je Kinesko jugoistočno europska poslovna asocijacija (CSEBA) u suradnji s Ministarstvom turizma RH, Hrvatskom turističkom zajednicom, Općinom Krapinske Toplice i međunarodnom udrugom Putevima Marca Pola organizirala je 5. i 6. veljače u Hotelu Villa Magdalena u Krapinskim Toplicama radionicu “1st Silk Road Tourism Workshop”.

Na radionici su sudjelovali predstavnici kineskih turističkih agencija iz različitih dijelova Kine. Riječ je o agencijama iz Pekinga, Šangaja i provincije Zhejiang kao najznačajnijih izvorišnih turistička tržišta u NR Kini.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić već godinu dana aktivno radi na jačanju kinesko-hrvatskih veza, a u svom se govoru posebno osvrnuo na važnost daljnje promocije Hrvatske kao turističke zajednice na kineskom tržištu. Dobri politički odnosi pritom igraju iznimno važnu ulogu.

Bai Xue iz Global Tour International Travel Servicea govorio je o svojim iskustvima dovođenja kineskih turista u Hrvatsku i jugoistočnu Europu. Poznat je po tome što je u naše krajeve 2010. godine doveo prvu organiziranu skupinu kineskih turista. Bai je bio i glavna zvijezda panela “Kinesko tržište – savjeti za Hrvatsku” na kojemu je odgovarao na brojna pitanja sudionika radionice. Kinezi su, kako je rekao, posebno fascinirani opuštenim načinom života u Hrvatskoj.

Gu Xiaoyu iz Jiaxing Holiday International Travel Servicea govorio je o suradnji između turističkih agencija iz NR Kine i jugoistočne Europe.

Song Tianyi iz Ningbo Tourism Development Commissiona fokusirala se na marketing i modele oglašavanja na kineskom tržištu. Detaljno je govorila o promociji turističke destinacije putem kineskih društvenih mreža (WeChat, Weibo). S obzirom na nepoznavanje kineskih društvenih mreža, to je ogroman zadatak koji stoji pred domaćim turističkim radnicima. No, može se očekivati da će se nakon ove radionice i u tom kontekstu stvari početi mijenjati.

Brizenice Bay jedan je od najtraktivnijih turističkih projekata u Hrvatskoj. Beckett Tucker iz ove kompanije predstavio je taj raskošni projekt koji će ove jeseni dobiti svoje prve konture. Naravno, računa se na povećani dolazak kineskih turista na Hvar u čemu će i CSEBA igrati aktivnu ulogu.

Darko Prebežac s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu “opskrbio” je sudionike nizom podataka relevatnih za kineske turiste, njihove navike, potrebe i običaje.  Kineski turisti su zahtjevni, ali su i veći potrošači. Ono najvažnije, potencijal kineskog tržišta je nesaglediv.

Marija Opačak govorila je o efektivnom kreiranju programa putovanja za kineske turiste. Naglasila je mnoge specifičnosti kineskih turista kojih moraju biti svjesni svi oni koji ih žele ugostiti u svojim turističkim objektima. Između ostalog, nemojte se čuditi ako kineski turist zatraži čašu vruće vode ili ako prosvjeduje jer mu se u hotelskoj sobi nije svidjela kada.

Matej Balen iz Kinesko-jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) govorio je o najvažnijim turističkim tržištima unutar Kine. S obzirom na njegovo iskustvo sudjelovanja na brojnim turističkim sajmovima u NR Kini, bilo je zanimljivo čuti njegove preporuke domaćim turističkim radnicima.

Sudionici su se složili kako je ova radionica bila sjajna prilika za predstavljanje kineskim agencijama što bi u konačnici trebalo rezultirati kreiranjem kvalitetnijih turističkih proizvoda za kineske turiste.

Ohrabreni uspjehom radionice, iz CSEBA-e najavljuju nove slične događaje ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji do kraja ove godine.

Dobra je vijest što neslužbeno doznajemo kako je u veleposlanstvu u Pekingu siječnju izdano neuobičajeno puno viza za Hrvatsku. Kinezi će sigurno doći, moramo se pobrinuti da ih dočekamo spremni.