Elektronske cigarete bi mogle oštetiti pluća, iako ne sadrže nikotin

Ilustracija (CNN)

Tečnosti e-cigareta aromatizovane vanilijom ili cimetom mogu naštetiti plućima čak i kad ne sadrže nikotin, pokazuje novo američko istraživanje.

Naučnici su ispitali šta se događa s monocitima, vrsti bijelih krvnih stanica, nakon što su izložene aromatizujućim hemikalijama a koriste se u popularnim tečnostima za e-cigarete.


Nijedna od ispitanih tečnosti nije sadržavala nikotin, no čini se da su aromatizujuće hemikalije izazivale porast biomarkera koji pokazuju upalu i oštećenje tkiva a mnoge od njih izazivale su odumiranje stanica.

Tokom vremena ta vrsta staničnog oštećenja može voditi u široki raspon plućnih problema uključujući fibrozu, hronični opstruktivni plućni poremećaj i astmu, kaže vođa istraživanja Irfan Rahman, naučnik iz medicinskog centra Univerziteta Ročester u saveznoj državi Njujork.

„Uglavnom su se e-tečnosti bez nikotina smatrale sigurnim, ali uticaj aromatizujućih khemikalija posebno na stanice imunog sistema nije temeljno istražen“, kaže Rahman.

„Ova studija pokazuje da čak i kad su aromatizujući sastojci smatrani sigurnim za jedenje, nijesu sigurni za udisanje“.

Sve velike duvanske kompanije razvijaju e-cigarete, baterijske uređaje koji pretvaraju tekući nikotin i aromatizujuće sastojke u paru koju potrošači udišu.

Čak i kad e-tečnosti ne sadrže nikotin pluća su izložena aromatizujućim hemikalijama kad se e-tečnosti zagrijavaju i udiše isparavanje.

S obzirom na to da se aromatizujuće hemikalije smatraju sigurnima za jedenje, e-cigarete se često oglašavaju kao alternativa tradicionalnim cigaretama, navode naučnici u radu objavljenom u časopisu Frontiers in Physiology.

Kad su naučnici u laboratoriji izložili ćelije ljudskih pluća e-tečnosti one su povećale proizvodnju hemikalija povezanih s upalom što u konačnom može voditi u oštećenje pluća.

Izlaganje ćelija mješavini raznih aroma čini se da izaziva goru reakciju od pojedinačnih aroma, utvrdilo je istraživanje.

Među pojedinačnim aromama cimet i vanilija pokazali su se kao najštetniji za ćelije pluća.

Naučnici ističu da je ograničenje studije bilo što eksperiment nije uključivao žive ljude koji udišu e-cigarete. Istraživanje nije ponudilo kompletnu sliku sigurnosti e-cigareta ili odgovorilo na potencijalne zdravstvene probleme nakon dugotrajnog korištenja.

Naučnici ističu da su potrebna dodatna istraživanja no da njihovi zaključci pokazuju da je potrebno regulisati pitanje e-tečnosti.

Hina

februar 12, 2018 at 11:48 am