Ericsson kompletira 5G mrežu za operatore

Podijeli

Ericsson dovršava sve elemente potrebne za 5G za operatore, poboljšavajući svoju 5G platformu novim rješenjima za radijsku i jezgrovnu mrežu.

Uvodi komercijalni softver za 5G radijsku pristupnu mrežu, temeljen na nedavno odobrenom prvom 3GPP 5G New Radio (NR) standardu.

Takođe, uvodi novu kategoriju radijskih proizvoda nazvanu Street Macro – novi tip radijskih stanica koji odgovara na potrebe operatora za rastom u gradovima s ograničenim dostupnim lokacijama za radijsku opremu.

Kako bi odgovorio na rastuće prilike vezane uz nove 5G korisničke slučajeve, Ericsson širi svoju ponudu za 5G jezgrovnu mrežu uz nove mogućnosti koje podržavaju 5G NR, a takođe i unaprjeđuje rješenje za distribuirani sistem.

Ericsson je 5G platformu uveo u februaru 2017. godine s dodacima u septembru iste godine. Ona uključuje 5G jezgrovni, radijski i transportni portfelj uz sisteme operativne i poslovne podrške kao i mrežne usluge i sigurnost.

Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik odgovoran za mreže u Ericssonu kaže: “Operatori koji žele biti među prvima u 5G sada imaju ključne dijelove za uvođenje 5G mreža već ove godine. Uz našu proširenu platformu, na raspolaganju su im efikasnije mreže kao i mogućnosti za nove prihode na osnovu novih korisničkih slučajeva za krajnje korisnike i industriju.”

Giovanni Ferigo, tehnički direktor TIM-a kaže: “Ericsson je vrlo važan za naše inovacije u 5G u više italijanskih gradova. Zajedno smo u decembru postavili italijanski rekord – aktivirali smo 5G NR ćeliju u mmW frekvencijama u Torinu, dosegnuvši brzine iznad 20Gb/s. Radujemo se testiranju Ericssonovih novih rješenja koja će nam pomoći da odgovorimo na niz korisničkih slučajeva na kojima radimo.”

Tongxu Zhang, čelnik istraživačkog instituta operatora China kaže: “China Mobile dizajnira svoju buduću mrežu ‘NovoNet’ koja će biti izgrađena iz višeslojnog Telecom Integrated Cloud (TIC). Ericsson Distributed Cloud je u skladu s TIC rješenjem uz viziju ujedinjenog rješenja u oblaku za brze inovacije aplikacija, koristeći orkestraciju pune skalabilnosti, automatizaciju i omogućavanje više oblaka.”

Dostupan u četvrtom tromjesečju 2018. godine, Ericssonov 5G radijski mrežni softver omogućiće podršku za više širina pojasa i globalno uvođenje. Operatorima će omogućiti korištenje novog frekvencijskog spektra kada postane dostupan.

Novi 5G radijski mrežni softver nadopunjuje Ericssonovu već uvedenu digitalnu jedinicu i 5G radijsku opremu. Operatori jednostavno mogu aktivirati svoje 5G mreže i preduzeti prve korake uz komercijalne 5G mogućnosti i nove aplikacije iskorištavajući napredne usluge mobilnog širokopojasnog pristupa.

Ovo će podržati rastući data promet te omogućiti dostup do multimedijskog sadržaja, poput 4K/8K streaminga video sadržaja i virtualnu te proširenu stvarnost. Prema Ericssonovoj novoj studiji vezanoj uz unaprijeđeni mobilni širokopojasni pristup, evolucija na 5G omogućiće deset puta manje troškove po gigabajtu nego 4G.

Ponuda u radijskom segmentu dopunjena je s komercijalnim softverom za 5G jezgrovnu mrežu, optimizovanim za 5G propusnost, mrežni kapacitet i skalabilnost. Ericssonova rješenja za paketsku jezgrovnu mrežu i ujedinjeno upravljanje podacima će 2018. godine poboljšati propusnost za efikasnu podršku 5G uslugama. Ova rješenja mogu biti dalje nadograđena novim funkcionalnostima s razvojem 3GPP 5G standarda.

Ericsson takođe razvija svoju ponudu u području distribuiranog oblaka za implementaciju aplikacija u oblaku širom svih dijelova mreže – centralno, distribuirano i na ivicama. Upravljano, orkestrirano i percipirano kao jedno rješenje, poboljšava latenciju, sigurnost i elastičnost te ispunjava regulatorne zahtjeve za 5G-omogućene korisničke slučajeve. Ericsson Distributed Cloud spaja najbolje iz svijeta telekomunikacija i oblaka te mrežama omogućuje da postanu otvorene platforme oblaka za sve zadatke, uključujući aplikacije za telekomunikacije, krajnje i poslovne korisnike.

Više na ICTbusiness.info