Heineken uvećao dobit za četvrtinu

Holandski pivarski div Heineken javio je u ponedjeljak da mu je neto dobit prošle godine skočila za četvrtinu zahvaljujući većoj prodaji skupljeg brenda piva u gotovo svim regijama u kojima posluju.

U 2017. godini Heinekenova neto dobit porasla za 25,6 posto, na 1,93 milijarde eura dok su prihodi uvećani 5,3 odsto na 21,9 milijardi eura.

„Ostvarili smo snažne rezultate u 2017. godini, pri čemu su sve regije dale doprinos organskom povećanju obima prodaje, prihoda i operativne dobiti“, konstatovao je izvršni direktor Jean-Francois van Boxmeer.

„Brend Heineken ostvario je jako dobre rezultate a u 16 zemalja pustili smo u prodaju i Heineken 0.0 (bezalkoholno pivo)“, naglasio je Van Boxmeer u saopštenju, prenose agencije.

Prodaja premium brenda porasla je 4,5 odsto, što, kako objašnjava, spada među najbolje rezultate brenda u proteklim godinama, uz pozitivne performanse u stavci obima prodaje u svim regijama, uz izuzetak Azije i Pacifika.

Heineken je osnovan u 19. vijeku i proizvodi i prodaje više od 250 brendova, uključujući Desperados, Sol, John Smith’s i Strongbow cider. Zapošljava oko 80 hiljada radnika u 70 zemalja širom svijeta.

Prošle godine najavili su niz akvizicija, uključujući Punch Taverns u Velikoj Britaniji, Brasil Kirin u Brazilu i Lagunitas u SAD-u.

U prognozi za 2018. godinu upozorili su da će „biti obilježena kontinuiranim oscilacijama i neizvjesnošću“. Takođe očekuju „negativan uticaj valutnih kurseva u odnosu na 2017. godinu… s obzirom na nastavljene oscilacije na međunarodnim deviznim tržištima“.

Uprkos tome namjeravaju da predlože isplatu veće dividende za 2017. godinu, od 1,47 eura po dionici, u odnosu na 1,34 eura po dionici isplaćene u 2016.

februar 12, 2018 at 2:40 pm