Hrvatske i srbijanske kompanije na forumu u Zagrebu

Hrvatska gospodarska komora i Privredna komora Srbije održat će danas, u sjeni posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Zagrebu, poslovni forum privrednika dviju država na kojem će učestvovati najmanje 30 velikih hrvatskih i srbijanskih kompanija.

Ukupna robna razmjena između Srbije i Hrvatske u prošloj godini iznosila je milijardu eura i bilježi povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016. godinu, navela je Privredna komora Srbije.

Izvoz iz Srbije u Hrvatsku iznosio je 550,7 miliona eura, što je za 17,6 odsto više u odnosu na 2016. godinu, a uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 odsto u odnosu na godinu prije i iznosio je 476,3 miliona eura, prenijela je agencija Tanjug.

Interes za još bolju saradnju

Srbija je prošle godine u Hrvatsku najviše izvozila katode od rafiniranog bakra, ploče i trupce od legura aluminija, motorni benzin (bez biodizela), jestivo ulje od suncokreta, a iz Hrvatske je najviše uvozila cement, laka ulja, djelove za autosjedišta, soju.

Srbijanski poslovni ljudi, prema analizama Privredne komore, zainteresovani su za povećanje izvoza i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, namještaja, industriji papira i proizvodnji mlječnih proizvoda.

Učesnicima foruma, kako je najavljeno, obratiće se i predsjednici dvije države – Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić.

februar 12, 2018 at 8:35 am