Jedan od najvećih svjetskih oglašivača prijeti povlačenjem reklama s Facebooka i Google-a

Podijeli

Unilever, jedan od najvećih svjetskih oglašivača, zaprijetio je smanjenjem marketing budžeta za tehnološke divove poput Googlea i Facebooka, ako te platforme nastave da “stvaraju podjele”, šire goruću mržnju ili ne štite djecu.

Kako prenosi The Financial Time, glavni marketing direktor Unilevera Kit Vid će o ovome govoriti u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji Interactive Advertising Bureau.

“Kao jedan od najvećih oglašivača na svijetu, ne možemo tolerisati okruženje u kojem naši potrošači ne vjeruju onome što vide na mreži”, kaže Vid. “Ne možemo nastaviti da pomažemo digitalni opskrbni lanac – koji noci više od četvrtine našeg oglašavanja prema potrošačima – a koji je ponekad malo bolji od močvare u smislu njegove transparentnosti”.

Kritike oglašivača na internet divove uslijedio je nakon sličnih ocjena zakonodavaca, aktivista i bivši IT rukovodilaca koji kritikuju tehnološke kompanije Silicijske doline zbog nedostatka transparentnosti, nemogućnosti pročišćavanja njihovih platformi ekstremističkog ili ilegalnog sadržaja i zaustavljanja širenja takozvanih “lažnih vijesti”.

Ian Whittaker i Annick Maas, analitičari u Liberumu, izjavili su za The Guardian da su YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, i Facebook suočeni s “poteškoćama u uvjeravanju oglašavača da njihov proizvod nudi potpuno sigurno okruženje”.

Dodali su: “Štaviše, s obzirom na broj prenesenih videozapisa, uvijek će biti sumnjivih elemenata videozapisa koji uspijevaju da se nađu na mreži a što će vjerojatno dodatno negativno uticati na oglašavanje. Stoga ne vidimo da je ovaj problem riješen.”

“Jasno je da oglašavači sve više postaju oprezni u vezi kvaliteta interneta tako da vjerovatno neće tako agresivno prebacivati novac s TV reklama u online, s obzirom na zabrinjavajuće probleme na internetu”.

Očekuje se da će Vid obećati “prvenstvo ulaganja” samo na digitalne platforme koje djeluju odgovorno i stvaraju “pozitivan uticaj u društvu”.

“Unilever neće uložiti u platforme ili okruženja koja ne štite našu djecu ili koja stvaraju podjelu u društvu, te promovišu agresiju ili mržnju”, saopštio je u ponedjeljak glavni marketinški direktor. “Prioritet ćemo uložiti samo u odgovorne platforme koje su predane u stvaranju pozitivnog uticaja u društvu”, dodao je on.

Očekuje se da će Unilever upozoriti i druge oglašivače da shvate Google-Facebook duopol kao problem te da spriječe eroziju povjerenja na internetu.

“Potrošače ne zanima potvrda treće strane (third-party verification). Oni brinu o lažnoj praksi, lažnoj vijesti i Rusima koji utiču na američke izbore. Ne zanimaju ih ni dobre vrijednosti za oglašavače. No, brinu se kad vide da se njihovi brendovi pozicioniraju odmah do oglasa kojima se finansiraju terorizam ili iskorišćavanje djece”, rekao je Vid.

Investitor.me