Kako da dominirate na Facebooku i Instagramu u 2018. godini

Podijeli

Znamo da Facebook ali i njegov Instagram svako malo unose novine a prošle godine najviše pažnje izazvala je najava uvođenja Explore Feed-a. Logično, s obzirom da mnogi biznisi umnogome zavise od svoje prezentacije na Facebooku.

Nikola Ristić iz DP Medije nam donosi šta je to na šta bi svaki preduzetnik trebalo da obrati pažnju kada su društvene mreže u pitanju i njegov blog post prenosimo integralno:

IAKO je možda kasno da pišem na temu Facebook i Instagram trendova u novoj godini (na internetu gde “Twitter comeback” potvrđuje brzinu protoka informacija), 2017. je ipak ostavila dovoljno toga za analizirati i izvući neke korisne zaključke čak i sada. „Explore Feed“, koji je u narodu preko noći postao poznat kao izazivač serijskih srčanih udara među „Onim klincima što ono nešto lepo kače na Facebook“ je odzvonio barabar sa činjenicom da je Džon ipak završio u Denerisinom krevetu.

Već je prežvakana priča da je Srbija jedna od zemalja koje su se našle pod testom Facebook platforme i da će se domet (Reach) nakon toga vratiti. Neće. Domet se neće vratiti iz više prostih razloga ali i to smo već dovoljno puta čuli. Ono što je sada bitno jeste Cukenbergova najava izmena na globalnom nivou koje će uskoro postati standard svuda, pa i na Facebooku u Srbiji. Ono što je najavljeno jeste da će stranice koje imaju verne pratioce i dosta interakcija ipak biti u „povlašćenom položaju“, te će se njihove objave češće naći u okviru News Feed opcije korisnika.

Osim izmena na Facebooku, na Instagramu se desila jedna zanimljiva novost – uvođenje mogućnosti zakazivanja objava za biznis naloge. Izmena podrazumeva da Facebookove, odnosno Instagramove partnerske platforme za upravljanje biznis stranicama, ubuduće mogu da zakazuju Instagram objave. Ovakva izmena naslućuje dalje promene, a za sada su nagađanja uglavnom poput uvođenja zakazivanja postova sa same Instagram aplikacije i moguće skorije smanjenje dometa za Instagram poslovne, tzv. biznis, stranice.

Okej, sada kada to znamo, šta dalje?

Na osnovu statistika iz 2017. i tumačenja izmena od strane svetskih stručnja iz oblasti društvenih medija (Social Media), izdvojili smo 6 elemenata koji bi trebalo da donesu najviše uspeha u Instagram i Facebook nastupu u 2018. godini.

1.1. Influenseri – Ko su? Gde ih naći? Kakva je njihova uloga?

Online Influencers (Onlajn influenseri = uticajne osobe) su, kao što naziv kaže, osobe koje imaju uticaj na određenu publiku koju su (najčešće) sami stekli kroz određeni digitalni nastup. Influenserima se u užem smislu misli na one osobe sa interneta koje pre svog digitalnog nastupa nisu bile poznate u širim krugovima, dok u generalnom značenju to mogu biti bilo koji likovi (realni ili izmišljeni) koji imaju uticaj na određene ljude.

U digitalnom smislu, influenseri treba da imaju određeni broj pratilaca uglavnom na blogu ili društvenim mrežama, koji bi se smatrao izuzetno visokim u toj oblasti. Bitno je da njihovi pratioci u najvećem procentu budu profilisani kao manje ili veće ciljne grupe koje je moguće definisati.

Najčešće, influensere srećemo kroz blogove, YouTube kanale, Instagram, Twitter, Facebook i sl. Njihovo angažovanje je izuzetno korisno po digitalni nastup firmi. Prema dosadašnjim pokazateljima, ako se kampanja sa influenserima kvalitetno isplanira ROI (Return On Investment) je neuporedivo viši nego kod drugih digitalnih kanala.

Angažovanje influencera na Instagramu podrazumeva dobru pripremu. Bitno je precizno definisati svoje ciljne grupe i utvrditi budžet, a zatim određeni period posmatrati uticajne likove koje prate takve ili što sličnije ciljne grupe. Potom je najbolje analizirati ponašanje i količinu uticaja izabranih influencera, informisati se o visini naknade za promociju, a zatim izabrati nekoliko onih koji deluju najadekvatnije za zamišljenu kampanju.

Najčešća greška manjih firmi jeste ta da često angažuju jednog izuzetno uticajnog lika, ali da im to istroši sav budžet tako da imaju jedan skok i nakon toga ponovo pad prodaje. Kampanju je najbolje postaviti „talasasto“ odnosno tako da se u određenom periodu korisnici često susreću sa proizvodom ili uslugom koja se promoviše. To će se postići angažovanjem nekoliko influensera koji bi po utvrđenom rasporedu plasirali plaćeni sadržaj.

Da je ovakav vid angažovanja influencera najadekvatniji potvrđuje i činjenica da je angažovanje „Mikroinfluensera“ u konstantnom porastu.

1.2. Microinfluenceri

Mikroinfluenseri se javljaju kao nova podgrupa (ili podinstrument).

Mikroinfluenserima se smatraju oni uticajni likovi sa interneta koji nemaju izuzetno visok broj pratilaca, već bi se njihov broj pratilaca pre definisao kao „srednji“. Glavna prednost u odnosu na influensere jeste to što im je uže precizirana ciljna grupa. Samim tim povezaniji su sa svojim pratiocima i uglavnom je njihovo angažovanje jeftinije.

Prema određnim navođenjima, angažovanje influensera na Facebooku će takođe biti u porastu jer će Facebook u okviru novog analiziranja stranica obraćati pažnju i na interakciju sa većim stranicama, slično linkovanju kod SEO.

2. Događaji: Online žurke su u modi!

Svi se sigurno sećate famoznog Facebook event-a „Đani na Exitu”. Niko tada nije pretpostavljao da će upravo ovakva online „okupljanja“ postati jako važan igrač u nastupima stranica.

Djani exit 2017

Naime, novi News Feed će plasirati bolje stranice sa većom interakcijom, gde gomila raspisanih fanova na događajima (Events) čini pravu stvar za stranicu! Događaji na Facebooku će zauzeti ulogu poput grupa samo u manjem formatu i sa ograničenim trajanjem, što će u mnogome oraspoložiti same korisnike.

Savet je da eventovi budu kreirani na komunikativan način, tako da traže povratnu reakciju korisnika.

Bitna je intenzivna komunikacija sa korisnicima! To je na Facebook događajima lakše ostvariti, jer objave organizatora dobijaju značajnu pažnju, kroz slanje obaveštenja i plasiranje na News Feedu.

3.1.Video gazi ograničenja

Nema sumnje da Facebook obara dostupnost video sadržaja sa drugih platformi. YouTube linkovi su korak po korak prethodnih meseci dobijali sve veću cenzuru i to je rezultiralo vizualom koji podseća na skrinšot bez ikakve mogućnosti za „play“. Osim toga, Facebook je pojačao opcije i kvalitet video snimaka koji se na njemu plasiraju.

Ovakve promene pokazuju čvrstu želju Facebooka da zauzme još jednu internet oblast – video sadržaj. Kako bi ispromovisao svoju opciju postavljanja videa, fejsbuk je stranicama omogućio veću vidljivost zahvaljujući video sadržaju na više načina uključujući i Facebook live za koji su od starta stizale notifikacije pratiocima stranica. Osim toga, Facebook je jasno pokazao da kvalitetan video sadržaj prepoznaje, vrednuje i nagrađuje velikim dometom.

3.2 Instagram story

Ono što je najveći adut društvenih mreža jeste mogućnost komunikacije sa publikom na krajnje jednostavan i „drugarski“ način. Upravo to je najbolji način za korišćenje Instagram Story opcije. Story objave su daleko lakše za kreiranje i ne zahtevaju striktnost, tako da ih je moguće kreirati svakodnevno. Sam doživljaj Instagram story-ja od strane korisnika je daleko blaži nego kod standardnih objava tako da često pojavljivanje KORISNOG sadržaja neće delovati kao spam. Osim toga, Instagram Story je jako povoljan za dobijanje povratne reakcije kroz pitanja i ankete koje su svima dostupne. Dodatnu satisfakciju korisniku pruža svesnost da će se ta objava održati samo „24 sata“, tako da lakše stupa u interakciju.

3.3. Instagram live i Facebook live

Nekada, u svojim prvim pokušajima blogovanja (pre oko godinu i po dana), sam pomenuo kako Facebook očigledno napada „stare medije“ poput televizije i radija kroz insta i fb live opcije. Tada sam kao glavni detalj pominjao mogućnost gledanja besplatnog sadržaja sa različitih događaja jer svi postajemo reporteri (i pojedinci i firme).

Baš zbog toga firme treba da iskoriste insta i fb live opciju da korisnicima prikažu svoj kvalitet „iz prve ruke“. Notifikacija koja stiže svim/nekim pratiocima koji su u tom trenutku pri internetu podiže količinu pregleda, dok na nama ostaje da se potrudimo da korisnike tu i zadržimo. Ovakav sadržaj Facebook izuzetno ceni i trudi se da mu podigne domet ukoliko je kvalitetan. Samim tim stranice koje koriste ove opcije na pravi način podići će kompletnu dostupnost u news feedu pratilaca.

Kao što ste primetili više puta sam iskoristio izraz „kvalitetan sadržaj“. Iako možda nekima i dalje deluje neverovatno, Facebook je u stanju da „čita i gleda“ naše objave i ocenjuje njihov kvalitet. Zbog toga, nije dobro imati ogromnu količinu sadržaja koji je nabacan bez ikakvog reda. Osim toga, nemojte zapostaviti druge formate objava, jer monotonija takođe nije kvalitetna!