MMF: Kineske investicije na Balkanu će i dalje rasti

Most u Beogradu izgrađen kineskom investicijom

Kineski projekti u regionu Zapadnog Balkana obično se realizuju kroz koncesiono finansiranje, ocjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF).

„Kineski projekti su željeli da budu tretirani van uobičajenih zakonskih procedura odabira ili postupka javnih nabavki, kao što je slučaj u Crnoj Gori, i bez pune pažnje kako će se to odraziti na javni dug i njegovu održivost. Visoko oslanjanje na kineske preduzetnike također može ograničiti uticaj projekata na domaće ekonomije tokom faze izgradnje“, navodi se u dokumentu MMF-a koji se bavi stanjem infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

MMF primjećuje da kineske investicije u regionu rastu a očekuje njihovo dalje povećanje u narednim godinama. Rast je, kako se navodi, započeo nakon prvog regionalnog samita u novembru 2015. godine, kada su čelnici Kine sa liderima zemalja regiona dogovorili jačanje privrednih veza. Nakon toga je potpisano i nekoliko bilateralnih sporazuma čime su otvorena vrata za kineske investicije prije svega u putnu i energetsku infrastrukturu.

„Osim toga, geografska blizina zemalja Zapadnog Balkana s Evropskom unijom (EU) i njihovo približavanje predstavlja šansu kineskoj ekonomiji za pristup jedinstvenom tržištu EU“, ocjenjuje MMF.

Prema grafici MMF-a, za koju su korišćeni podaci Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), najviše kineskih investicija dogovoreno je u Srbiji, i to u vrijednosti 2,6 milijardi eura, a potom u BiH, 2,1 milijardu.

Za projekat gradnje prve dionice autoputa u Crnoj Gori odobreno je 900 miliona eura, dok je za obnovu makedonskih željeznica projektovano oko 600 miliona eura.

Jačanje trgovinskih koridora koje koriste kineske kompanije, kako se dodaje, poboljšaće regionalnu povezanost.

„Poboljšani saobraćajni projekti u regionu olakšaće prevoz kineske robe na jedinstveno tržište EU, a strategija će istovremeno ojačati regionalnu infrastrukturu povezivanja unutrašnjeg tržišta Zapadnog Balkana, kao i njenih veza s jedinstvenim tržištem EU. Ukupni uticaj projekata na domaću ekonomiju zavisiće od izbora projekata
i njihovog uspjeha“, ocjenjuje MMF.

MMF: Autoput u Crnoj Gori ekonomski neodrživ, javni dug postaje nestabilan

februar 12, 2018 at 9:41 am